Medicamente

Ce este bamlanivimab, acest cocktail de anticorpi autorizat de Statele Unite?

Publicat: 11 nov. 2020
Ce este bamlanivimab, tratament pentru Covid-19
Ce este bamlanivimab, tratament pentru Covid-19

Agenția Americană pentru Medicamente tocmai a validat utilizarea bamlanivimabului pentru a trata pacienții infectați cu noul tip de coronavirus.

Când a contractat Covid-19, Donald Trump a fost tratat cu un medicament pe bază de anticorpi sintetici. Pe același principiu chimic este conceput bamlanivimabul, care tocmai a fost validat de FDA (Agenția Americană pentru Medicamente) pentru a trata pacienții cu coronavirus.

Ce este bamlanivimab si cum functioneaza

Acest tratament este destinat pacienților cu forme ușoare până la moderate de Covid-19. Este un produs care se injectează dintr-o dată și care rezultă din clonarea anticorpilor de la pacienții convalescenți cu Covid-19, potrivit Top Sante. Nu este destinat reducerii simptomelor, dar ajută la prevenirea continuării replicării virusului în organism. Prin atașarea la proteina Spike prezentă pe suprafața coronavirusului, aceasta împiedică infectarea celulelor noi.

După un studiu efectuat pe 465 de persoane, bamlanivimab a redus semnificativ rata de spitalizare a pacienților. În grupul placebo, internările (sau vizitele în camera de urgență) în termen de 28 de zile de la începerea tratamentului au fost de 10%, comparativ cu 3% pentru grupul tratat cu acest medicament. Au fost administrate mai multe doze: între 700 miligrame și 7000 miligrame de produs. Cu toate acestea, studiul nu este încă finalizat, este doar faza 2. Faza 3, efectuată pe mai mulți pacienți, va face posibilă validarea (sau nu) a acestor rezultate inițiale.

Cand este administrat bamlanivimab

Acest tratament ar putea fi foarte eficient dacă este administrat suficient de devreme în dezvoltarea bolii pentru a preveni agravarea simptomelor. Dacă boala a progresat deja și pacientul are o formă severă, oamenii de știință au descoperit că nu este eficient. Prin urmare, va fi administrat pacienților cu risc de a dezvolta o formă mai gravă și de a fi spitalizați.

Deocamdată, acest tratament este validat numai în faza de urgență a pandemiei, ceea ce înseamnă că autorizația de utilizare de către FDA ar putea fi retrasă. Un medicament similar este în curs de examinare în Franța, fără a fi încă implementată nicio fază clinică.

Adauga un comentariu