Boli si tratamente

Ce este boala de reflux gastroesofagian

Publicat: 22 feb. 2019
25

Refluxul gastroesofagian apare atunci cand continutul din stomac se intoarce in esofag, deoarece sfincterul dintre esofag si stomac, numit sfincterul esofagian inferior sau cardia, nu se inchide corect. Simptomele comune sunt arsuri in piept (pirozis) si/sau regurgitatie acida. Pirozisul este o senzatie de arsura simtita la nivelul sternului si apare cand continutul stomacului irita mucoasa esofagului. Regurgitatia acida este senzatia de intoarcere a lichidului gastric din stomac pana in gura. Simptome mai rare asociate cu BRGE includ dureri toracice de cauza noncardiaca, wheezing (respiratie suieratoare), gat iritat si tuse.

BRGE apare atunci cand exista un dezechilibru intre mecanismele de aparare ale mucoasei esofagului si factorii de  agresiune, precum acidul gastric si alte enzime si sucuri digestive din stomac. De multe ori, bariera dintre esofag si stomac este redusa prin slabirea musculaturii sfincterului esofagian inferior sau prin prezenta unei hernii hiatale, prin care o parte a stomacului herniaza in torace. Herniile hiatale sunt comune, dar nu toti pacientii cu aceasta patologie au reflux. O alta cauza majora de reflux este obezitatea, deoarece presiunea crescuta din abdomen depaseste forta gravitationala. Sarcina, fumatul, excesul de alcool, cafeaua, sucurile de citrice, produsele pe baza de rosii, ciocolata, menta sau mancarurile grase pot contribui de asemenea la aparitia simptomelor de reflux.

Cand un pacient prezinta simptomele clasice ale bolii de reflux gastroesofagian, in special pirozis si regurgitatii acide,el beneficiaza initial de un diagnostic clinic,nefiind necesare teste aditionale inaintea initierii terapiei specifice. Daca simptomele nu raspund la tratament, sau daca pacientul asociaza si alte simptome precum scaderea ponderala, dificultati de inghitire sau hemoragie digestiva, teste aditionale vor fi necesare.

Endoscopia digestiva superioara este o investigatie speciala ce presupune folosirea unui tub subtire si flexibil, cu camera si sursa de lumina proprii, pentru examinarea esofagului, stomacului si duodenului.Procedura se poate realiza in conditii de siguranta, cu anestezie locala si/sau cu sedare profunda. O endoscopie digestiva superioara permite medicului sa examineze mucoasa esofagului si sa gaseasca semne sau leziuni ale unei BRGE complicate cu esofagita. In acelasi timp explorator, se pot recolta si biopsii (fragmente de tesut). Prelevarea de biopsii nu provoaca durere sau disconfort. 

Un alt test util in diagnosticul BRGE este ph-metria, ce cuantifica aciditatea din esofag si coreleaza valorile obtinute cu simptomele de reflux.Se poate realiza prin atasarea unui senzor mic in esofag in timpul endoscopiei sau prin plasarea unei probe subtiri si flexibile in esofag pentru 24 ore, timp in care continutul acid este cuantificat. Informatia este transmisa unui mic dispozitiv de inregistrare, atasat la centura pacientului. A.R.

Adauga un comentariu