Boli si tratamente

Ce este ciuperca unghiei sau onicomicoza?

Publicat: 26 iun. 2017
7
Ciuperca unghiei sau onicomicoza reprezinta infectia micotica care apare atunci cand ciupercile (fungii) invadeaza unghiile de la maini sau de la picioare, precum si pielea de sub unghie (patul unghial). Micoza unghiei este o boala relativ frecventa care afecteaza pana la 13% din populatia adulta, 20% dintre persoanele peste 60 ani si 50% dintre persoanele peste 70 ani.
Este o afectiune cronica din cauza perioadei relativ lungi de vindecare si a faptului ca recidiveaza des. incepe sa se dezvolte la nivelul unghiei si a patului unghial, aparand dupa contactul direct cu o ciuperca, fiind favorizata, in general, de caldura si de umezeala.
Unghiile membrelor inferioare sunt mai des afectate de onicomicoza decat cele de la membrele superioare, iar unele dintre explicatii ar fi incaltamintea (mediu inchis si umed) si cresterea mai lenta, ceea ce duce la dezvoltarea infectiei. Barbatii sunt afectati de ciuperca unghiilor mult mai frecvent decat femeile.

Cum recunoastem si tratam micozele unghiilor

 
Micoza unghiilor este asociata in o treime din cazuri cu micoza piciorului. Majoritatea persoanelor care dezvolta o infectie unghiala o aveau deja in palma sau talpa de ani de zile.
Desfasurarea activitatilor in zone umede, practicarea inotului, frecventarea saunelor sau a salilor de sport, transpiratia excesiva a picioarelor cresc riscul de infectie.
Ciuperca unghiei piciorului apare, in special, la persoanele cu unghii incarnate sau la cele care sufera traumatisme locale sau leziuni in urma taierii unghiilor. Alti factori de risc pentru aparitia micozei unghiilor sunt circulatia vasculara deficitara, diabetul, psoriazisul, precum si afectarea sistemului imunitar.
Adauga un comentariu