Boli si tratamente

Ce este colonoscopia? Avantaje, indicatii si pregatire – VIDEO

Publicat: 14 dec. 2010
7

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia sau endoscopia digestiva inferioara este o investigatie video ce permite medicului sa observe interiorul intestinului gros cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o mica camera video si sursa de lumina numit colonoscop. Colonoscopia este de mare ajutor in descoperirea leziunilor la nivelul colonului, prelevarea de probe biologice (biopsii) pentru analiza histopatologica si permite identificarea si extirparea polipilor colonici.

Avantajele colonoscopiei

Colonoscopia este un examen vizual extrem de precis care poate depista leziuni ale intestinului precum polipii (mici formatiuni tumorale crescute pe peretele colonului), de multe ori acesti polipi putand fi indepartati chiar in timpul colonoscopiei. Prin acest protocol de depistare timpurie si indepartare a polipilor colonici poate fi prevenit cancerul colorectal, acesta neputand ajunge la stadii care sa puna in pericol viata pacientului.

De asemenea, prin colonoscopie pot fi detectate si diagnosticate alte posibile leziuni la nivelul intestinului gros precum hemoragiile, inflamatiile, diverticulii sau ulceratiile, existand astfel posibilitatea ca medicatia si investigatiile ulterioare sa fie tintite pe diagnosticul descoperit.

In comparatie cu alte investigatii ale colonului precum enema baritata, colonoscopia „virtuala” sau colonoscopia prin „capsula endoscopica”, singura metoda care permite prelevarea de biopsii si interventii terapeutice precum rezectia polipilor este colonoscopia clasica.

Cui ii este recomandat? colonoscopia?

In Romania, cancerul colorectal ocupa locul 3 la numarul de decese de cauza maligna, desi cancerul colorectal este de fapt una din putinele afectiuni neoplazice, care poate fi descoperita timpuriu si implicit prevenita.

Iata de ce, in scop profilactic, oricarei persoane trecute de 40 ani i se recomanda colonoscopia pentru screeningul cancerului colorectal chiar daca starea sa de sanatate este aparent buna.

De asemenea, colonoscopia este recomandata persoanelor care:

– prezinta anemie, pierdere in greutate sau alte simptome digestive fara o cauza aparenta;
– au antecedente in familie de polipi colonici sau cancer cu localizare digestiva;
– au testat pozitiv la prezenta sangelui in scaun (test Adler pozitiv);
– au suferit colecistectomie (operatie de indepartare a colecistului) cu 5-10 ani in urma;
– sufera de boli inflamatorii intestinale (ex Boala Chron sau colita ulcero hemoragica);
– au fost diagnosticati in trecut cu polipi si/sau cancer colorectal.

In ce const? examenul colonoscopic?

Medicul introduce un tub lung si flexibil cu diametrul de 1 cm in rect in timp ce pacientul este in prealabil sedat si culcat pe partea stanga pe masa de consultatie. Colonoscopul este apoi ghidat in timp ce parcurge intreaga lungime a colonului, fiind vizualizate pe rand: zona anala, rectul, sigmoidul, colonul descendent, colonul transvers, colonul ascendent cecul, valva ileo-cecala si ultima ansa ileala.

Sursa de lumina si camera video din capatul colonoscopului permit observarea in detaliu a interiorului intestinului, iar canalul de lucru permite introducerea de mici instrumente cu ajutorul carora se pot preleva biopsii sau se pot rezeca eventualii polipi depistati. Imaginile video sunt stocate astfel incat, la plecare pacientul primeste pe suport DVD inregistrarea examenului colonoscopic.

Colonoscopia dureaza aproximativ 15-20 de minute si se face in regim ambulatoriu, pacientul putand pleca acasa in aceeasi zi.

Este dureroasa aceasta investigatie?

In majoritatea cazurilor, colonoscopia este nedureroasa atat datorita administrarii intravenoase a unui calmant cat si gratie progresului tehnologic – colonoscopul modern fiind mai subtire si mai flexibil. Pentru manevrarea colonoscopului cat si pentru buna vizualizare a interiorului intestinului, medicul gastroenterolog poate introduce aer in colon. La unii pacienti insuflarea de aer si senzatia de balonare asociata pot induce disconfort in timpul colonoscopiei insa aceasta senzatie cedeaza rapid dupa investigatie odata cu eliminarea aerului din intestin.

Orice jena sau teama care determina pacientul sa amane colonoscopia sunt periculoase intrucat se pierde oportunitatea de a depista o posibila afectiune serioasa in faza incipienta, atunci cand tratamentul si vindecarea acesteia au cele mai mari sanse de reusita.

Pregatirea pentru colonoscopie

Pentru reusita examenului colonoscopic, intestinul trebuie sa fie curat. Evacuarea completa a continutului colonului se face urmand protocolul de preg?tire.

In ziua dinaintea colonoscopiei pacientul va urma o dieta strict hidrica ce consta din consumul de lichide precum supa strecurata, apa plata, suc de fructe fara pulpa. Pentru evacuarea completa a continutului intestinal, se vor consuma 5 litri de lichide in ziua dinaintea colonoscopiei, dintre care 2 litri sunt reprezentati de solutia de Fortrans.

De la farmacie se cumpara: 10 drajeuri Dulcolax, 6 comprimate Espumisan si 2 plicuri Fortrans care se administreaza conform protocolului descris in documentul atasat articolului.

A preveni este mai usor decat a trata

Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.

Este necesar sa va prezentati la doctor daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome (posibile manisfestari ale cancerului colorectal):

– diaree cronica, constipatie cronica, sau alternanta diaree-constipatie;
– urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
– senzatia repetata ca dupa scaun intestinul nu se goleste complet;
– senzatia frecventa de balonare si/sau crampe abdominale;
– scaun care este mai subtire ca de obicei;
– pierdere in greutate fara un motiv aparent;
– senzatia persistenta de epuizare;
– vomitat repetat.

 

Adauga un comentariu