Boli si tratamente

Ce este criza hipertensiva?

Publicat: 08 feb. 2018
7

Tensiunea arteriala extrem de ridicata (egala cu sau mai mare de tensiunea sistolica de 180 sau diastolica de 110, definita uneori ca hipertensiune maligna sau accelerata) este denumita uneori „criza hipertensiva.” 

Tensiunea arteriala ce depaseste aceste nivele este un indiciu al unor complicatii cu risc inalt. Persoanele cu tensiunea arteriala ce se incadreaza in aceasta categorie pot fi asimptomatici, dar sunt mai predispusi migrenelor (22% din cazuri) si ametelilor, comparativ cu populatia generala.

Printre alte simptome ale crizei hipertensive se numara deteriorarea vederii sau dispneea cauzata de insuficienta cardiaca sau o stare generala de indispozitie din cauza insuficientei renale.

Majoritatea persoanelor ce sufera crize hipertensive au, de regula, tensiune arteriala crescuta, dar marirea brusca se datoreaza altor factori declansatori.

O „stare hipertensiva de urgenta”, anterior denumita „hipertensiune arteriala maligna”, intervine atunci cand exista dovezi ca unul sau mai multe organe sunt direct afectate ca rezultat al tensiunii arteriale extrem de ridicate. Printre acestea se numara encefalopatia hipertensiva, cauzata de tumefierea si malfunctia creierului si caracterizata prin dureri de cap si un nivel de cunostinta alterat (confuzie sau moleseala). 

Edemul papilar retinian sau hemoragia si exsudatul fundului de ochi sunt alte semne ale afectarii directe de organe. Durerile in piept pot indica afectarea muschiului inimii (ce poate duce la infarct miocardic) sau uneori disectie aortica, separarea straturilor peretelui aortei. Respiratia grea, tusea si expectoratii cu sange sunt semne caracteristice ale edemului pulmonar. Aceasta reprezinta umflarea tesutului plamanilor cauzata de insuficienta ventriculului stang, incapacitatea ventriculului stang al inimii de a pompa sangele dinspre plamani inspre sistemul arterial. 

Poate interveni si deteriorarea rapida a functiei rinichilor (afectiune acuta a rinichilor), precum si anemia microangiopatica hemolitica (distrugerea celulelor sangvine). in astfel de situatii, reducerea rapida a tensiunii arteriale este necesara pentru a opri continuarea deteriorarii organului. 

in contrast, nu exista dovezi ca tensiunea arteriala trebuie scazuta rapid in cazul starilor hipertensive de urgenta, cand nu sunt prezente dovezi de deteriorare directa a organelor. Reducerea prea agresiva a tensiunii arteriale nu este lipsita de riscuri. in starea hipertensiva de urgenta este recomandata reducerea treptata a tensiunii arteriale in cursul a 24 pana la 48 de ore prin administrarea de medicamente.
 

Adauga un comentariu