Diete si regimuri

Ce este cu adevarat zaharul?

Publicat: 25 ian. 2018

Zaharul este un carbohidrat simplu care apartine unei clase de substante cu rol de producator de energie la nivel celular. Cele trei tipuri principale de zahar sunt sucroza, lactoza si fructoza. Chiar daca celulele noastre au nevoie de zahar sub forma de glucoza (un monozaharid care este folosit In celule pentru producerea de energie) pentru a supravietui, consumarea unei cantitati prea mari poate duce la numeroase probleme de sanatate. Adaosul de zahar din alimente nu are nici un beneficiu nutritiv, ci doar contribuie la problemele dentare, la obezitate si diabet.

American Heart Association a spus despre zaharul adaugat In alimente ca reprezinta doar calorii goale, nu contribuie cu nici un nutrient In dieta si poate duce la kilograme In plus sau chiar la obezitate, ceea ce contribuie semnificativ la diminuarea sanatatii inimii. Astfel, sa fim constienti de cantitatea de zahar adaugata In mancare este cu atat mai importanta astazi cand se gaseste In atat de multe produse alimentare.

In 2015, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un nou ghid cu recomandari cu privire la consumul de zahar, In care se spune ca adultii si copiii deopotriva, trebuie sa scada consumul de zahar pana la mai putin de 10% din totalul de surse de energie si cu o reducere de pana In 5%, pentru beneficii suplimentare pentru sanatate. Aici intra glucoza, fructoza si sucroza adaugate In mancare si bautura, dar si cantitatile de zahar din siropuri, miere si sucuri de fructe. Sunt excluse de pe aceasta lista zaharurile din fructe si legume proaspete sau din lapte, deoarece nu exista nicio dovada a asocierii consumului acestuia cu efecte adverse.

O lingurita de zahar are aproximativ 4 grame, si, conform recomandarilor OMS, cantiatea de zahar pe care o putem consuma In fiecare zi, fara efecte adverse, este de 6 lingurite de zahar.

sursa: csid.roloading...

Adauga un comentariu