Vocea farmacistului

Ce este de fapt botoxul?

Publicat: 03 feb. 2012

Toxina botulinica este o neurotoxina derivata din bacteria Clostridium botulinum. Este utilizat in tratamentul diverselor spasme musculare si exista sub diferite formulari farmaceutice sau cosmetice. Acestea includ botoxul (o forma a toxinei botulinice A) care este utilizata in special pentru netezirea ridurilor faciale. In prezent Botoxul se foloseste pentru ameliorarea ridurilor de pe frunte, „labei de gasca” si a ridurilor de expresie. Botoxul actioneaza prin blocarea impulsurilor de la nervi catre muschi. Muschiul injectat nu se mai poate contracta, determinand relaxarea ridurilor.

Cu toate acestea, Botoxul nu este un panaceu universal: efectele Botoxului dureaza de la patru la sase luni! Pe masura ce contractia musculara reapare treptat, ridurile si liniile fine reapar … dar, intrucat muschii sunt antrenati sa se relaxeze, liniile si ridurile apar mai putin severe.

Vindeca migrena cronica?
Ultimele studii au aratat ca botoxul ajuta la disparitia simptomelor migrenei cronice dupa o serie de injectii in muschii capului si gatului. Mecanismul de actiune in cazul migrenei cronice nu este pe deplin elucidat dar se pare ca este diferit de binecunoscutul efectul de paralizie musculara. De aceea, acest tratament este deocamdata considerat de unii specialisti limitat si putin convingator; pe de alta parte este considerat o abordare unica a tratamentului migrenei cronice (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency din Marea Britanie).loading...

Adauga un comentariu