La psiholog

Ce este de fapt fericirea si prin ce se deosebesc oamenii fericiti de ceilalti: opt trasaturi usor de recunoscut

Publicat: 22 iul. 2015
7
Filosofii au venit, de-a lungul timpului, cu diverse definitii si teorii despre fericire, insa tainele bunastarii sufletesti nu au fost inca deslusite in totalitate. Cu toate acestea, oamenii cu adevarat fericiti pot fi recunoscuti cu usurinta.
Factorii genetici sunt foarte importanti cand vine vorba de fericirea unei persoane, potrivit lui Martin Seligman, „tatal“ psihologiei pozitive, care a descoperit ca 60% din „capitalul“ de fericire al cuiva depinde de caracteristicile mostenite, trasaturile fundamendale de temperament si de mediul in care traim. In rest, propria bunastare depinde doar de noi insine.  

In ce tari traiesc cei mai fericiti oameni din lume. Unde se situeaza romanii

Desi obtinerea placerii pare a fi scopul fericirii, cele mai importante lucruri sunt, de fapt, sa fii tot timpul in priza si sa ai un stil de viata activ, problemele depasite de-a lungul vietii si insemnatatea actiunilor desfasurate. „Atunci cand ne gandim la fericire ne vin multe lucruri in minte: o relatie intima speciala, alte relatii importante, succes financiar si profesional, sanatate, posibilitatea de a ne indeplini visele si asa mai departe. Totusi, fericirea este adesea evaziva, iar oamenilor buni li se pot intampla lucruri rele. Chiar daca iti doresti sa fii fericit, asta nu inseamna ca vei fi fericit tot timpul, dar cu siguranta poti face anumite lucruri care iti vor creste sansele sau care te vor invata sa privesti partea plina a paharului”, noteaza psihiatrul Abigail Brenner pentru „Psychology Today”, potrivit adevarul.ro.
Ce ii deosebeste pe oamenii fericiti de ceilalti
1. Oamenii fericiti au o parere buna despre propria persoana, sunt multumiti de cine sunt. Intotdeuna exista loc de mai bine, dar ei stiu cine sunt. Sunt increzatori, optimisti, adaptabili si descurcareti. Se pot amuza chiar si de lucruri care nu par atat de amuzante la prima vedere, sunt persoane pe care te poti baza. Acesti oameni cauta raspunsurile de care au nevoie in interiorul lor, gasesc singuri solutii si nu se victimizeaza. Oamenii fericiti stiu ce conteaza pentru ei, de ce au nevoie si ca unele lucruri nu sunt negociabile.
2. Oamenii fericiti privesc relatiile ca pe o extensie a vietii, nu graviteaza in jurul lor. Legaturile emotionale nu ii completeaza, pentru ca oamenii fericiti sunt deja completi. 

Fericirea depinde si de mostenirea genetica
 
3. Oamenii fericiti traiesc clipa, dar accepta schimbarea si cred ca toate lucrurile se intampla cu un motiv.  
4. Oamenii fericiti sunt recunoscatori chiar si pentru lucrurile pozitive mici din viata lor. Au placeri simple, apreciaza experientele noi, aventura si oportunitatile. 
5. Oamenii fericiti fac eforturi pentru bunastarea lor sufleteasca, au in preajma lor persoane pozitive, care privesc, la fel ca si ei, partea luminoasa a vietii. Cauta mereu solutii si raspunsuri care sa ii multumeasca, chiar daca nu reusesc intotdeauna sa le gaseasca pe cele optime. 
6. Oamenii fericiti au grija de propria persoana, fac exercitii sa se elibereze de stres si anxietate, si nu se lasa acaparati de depresie. Stiu cand si cum sa ia pauze, sa se distanteze de elementele stresante din viata lor. Multe astfel de persoane sunt foarte spirituale, petrecand mult timp in natura sau meditand. 
7. Oamenii fericiti acorda mare atentie conexiunilor interpersonale, care sunt de o importanta vitala. Asculta si sunt atenti la ce gandesc si simt cei din jurul lor. Nu se compara cu ceilalti si nu poarta pica. In schimb, sunt amabili cu toata lumea si ofera cat de mult pot. 
8. Oamenii fericiti au control asupra propriului destin, isi exercita pasiunile si nu se lasa invinsi de situatiile negative. Trec mai departe cu capul sus.
Adauga un comentariu