Lifestyle

Ce este disbioza intestinală și ar trebui tratată?

Publicat: 05 nov. 2020

Cu siguranță mulți dintre voi au auzit – și unii ar fi putut chiar să primească – diagnostice precum „disbioză”. Corpul uman nu este format doar din celule ale corpului. Multe microorganisme trăiesc pe suprafața pielii, a membranelor mucoase și în interiorul nostru – raportul dintre celulele microbiene și celulele umane este aproape de 1: 1 . Colecția tuturor microorganismelor – adică bacterii, viruși, protozoare și ciuperci – din corpul nostru se numește microbiom .

Mai mult de 70% din microorganismele care alcătuiesc microbiomul trăiesc în intestinul gros, bacteriile jucând cel mai important rol. Unele dintre bacteriile intestinale sunt bune pentru oameni – de exemplu, există microorganisme care sintetizează unele vitamine B și vitamina K. Oamenii de știință numesc bacteriile benefice simbiotice. O altă parte a bacteriilor intestinale, dimpotrivă, în anumite condiții, poate provoca o boală – ca faimoasa Escherichia coli. Oamenii de știință numesc bacterii dăunătoare patogene.

Aceasta înseamnă că bacteriile din diferite specii coexistă, reglând în mod independent numărul unuia dintre ele și fără a afecta corpul uman. Dar dacă, dintr-un anumit motiv, numărul speciilor de bacterii dăunătoare crește (sau, dintr-un anumit motiv, numărul unei specii crește brusc), echilibrul delicat este supărat.

Disbioză. În țara noastră, termenul de disbioză este adesea folosit ca sinonim pentru această afecțiune – aceasta este o afecțiune în care există un dezechilibru al comunităților microbiene care trăiesc la suprafața corpului, în intestine și în alte organe.

Cercetătorii au primit deja o mulțime de date care indică faptul că modificările compoziției microbiotei pot fi asociate cu anumite boli, de la boli inflamatorii intestinale la sindromul oboselii cronice. Cu toate acestea, disbioza (și disbioza) nu este o boală; nu există un astfel de diagnostic în Clasificarea internațională a bolilor.

De ce disbioza nu este un diagnostic

Motivul numărul 1: nu este clar ce caracteristici ale microbiotei ar trebui considerate normă

Nu există o definiție a microbiotei umane sănătoase în știință . Ideea este că microbiomul este foarte variabil. Compoziția fiecărei persoane și raportul microorganismelor individuale , despre compoziția ADN-ului sau a amprentelor digitale. Din această cauză, este dificil de identificat caracteristicile comune prin care s-ar putea combina microbiomii diferiților oameni în grupuri. Ca urmare, abaterile observate în disbioză nu sunt pur și simplu comparabile cu nimic.

Problema este agravată de faptul că compoziția microbiotei depinde de locul în care trăiește o persoană, de caracteristicile nutriției și de mulți alți factori. Compoziția microbiotei se poate schimba semnificativ de-a lungul vieții. În același timp, este departe de a fi întotdeauna clar ce înseamnă aceste schimbări. Prin urmare, dacă la o anumită perioadă a vieții unei persoane se observă disbioză, este departe de a fi întotdeauna posibil să înțelegem dacă aceasta este o normă sau o patologie.

Motivul numărul 2: nu este clar ce anume se consideră disbioză

Diferenți cercetători dau definiții diferite ale „dezechilibrului bacterian” . Unii oameni de știință cred că disbioza este pierderea de bacterii benefice-simbionți, al doilea – că aceasta este înflorirea bacteriilor dăunătoare-agenți patogeni și alții – că aceasta este ambele simultan. În plus, există experți care sunt convinși că disbioza este o pierdere a diversității bacteriene.

Cu toate acestea, niciunul dintre cercetători nu oferă o definiție cantitativă a dezechilibrului. Știm doar că oamenii sănătoși au un microbiom diferit de cel bolnav. Câte bacterii de un anumit tip ar trebui să fie la o persoană sănătoasă și câte la o persoană bolnavă este neclar, deci este complet neclar din ce motive se poate pune acest diagnostic.

Motivul nr. 3: Nu este clar dacă disbioza este o cauză sau un simptom al bolii

Pe de o parte, se știe că utilizarea activă a antibioticelor poate duce la disbioză . Apoi se dovedește că dezechilibrul din microbiotă este o consecință a administrării de antibiotice. Pe de altă parte, există dovezi că compoziția microflorei microbiene la persoanele cu obezitate și diabet diferă de cea a persoanelor sănătoase. Este probabil ca prezența sau absența anumitor bacterii să fie una dintre cauzele acestor boli.

Ar trebui tratată disbioza?

Deși nu există un diagnostic de disbioză, legătura dintre creșterea numărului anumitor bacterii din organism și boală este incontestabilă. De exemplu, în intestinele unor persoane, bacteria Clostridium difficile trăiește și nu le provoacă niciun rău . Dar la persoanele în vârstă care iau antibiotice pentru o lungă perioadă de timp, numărul de clostridii poate crește dramatic – acest lucru provoacă diaree și uneori duce la inflamația intestinului gros.

În mod formal, o infecție asociată cu clostridia este, de asemenea, disbioză. Dar, în practică, nu există niciun beneficiu dintr-un astfel de diagnostic, deoarece este prea vag: nu este clar ce bacterii sunt de vină pentru problemă și cu ce medicament ar trebui tratat pacientul. Și, deși antibioticele sunt de vină pentru apariția unei cantități excesive de Clostridia, pentru a scăpa de ele, este necesar și un antibiotic – deși altul.

Dacă nu înțelegeți ce fel de bacterii au cauzat boala, nu veți putea alege tratamentul potrivit. Acesta este motivul pentru care gastroenterologii din întreaga lume evită diagnosticul de disbioză – în schimb, caută să afle cu ce agent patogen specific sunt asociate tulburările și să prescrie un tratament adecvat.

Medicii altor specialități, precum ginecologii, încearcă să adere la aceleași principii. În mod normal, lactobacilii predomină în vaginul feminin, dar uneori numărul lor scade și alte microorganisme preiau, acest lucru duce la apariția unei descărcări alb-cenușii și a disconfortului în vagin. Mulți ani, metodele de diagnostic în ginecologie au fost imperfecte – din această cauză, a fost dificil de înțeles ce microorganisme „au prevalat” asupra lactobacililor. De aceea, într-o astfel de situație, ginecologii au diagnosticat „ disbioză vaginală bacteriană ” sau „vaginoză bacteriană”.

Cu toate acestea, pe măsură ce metodele de diagnostic s-au îmbunătățit la începutul secolului XXI, vaginoza bacteriană s-a împărțit în două diagnostice specifice: vaginoza bacteriană (asociată în principal cu bacterii numite gardnerella și atopobium) și vaginita aerobă (asociată în principal cu enterobacterii – E. coli, Klebsiella și Proteus). Deși în mod formal ambele sunt disbacterioze, ele sunt cauzate de bacterii diferite, prin urmare, acestea trebuie tratate în moduri diferite.

Tags:Adauga un comentariu