Sanatate

Ce este eczema și ce tratament recomandă medicii pentru ameliorarea simptomelor? Iată cum prepari un unguent eficient acasă

Publicat: 16 sept. 2022
o femeie care se scarpină pe mână din cauza eczemei
Foarte bun este uleiul de cocos, deoarece este bogat în vitamine și minerale, elemente care protejează pielea și reduce inflamația.

Eczema reprezintă o afecțiune cutanată, caracterizată prin inflamarea sau iritarea pielii. Iată ce tratament recomandă medicii pentru ameliorarea acestor simptome și de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara un unguent eficient acasă.

Cel mai des întâlnit tip de eczemă este dermatita atopică sau eczema atopică. Afecțiunea se manifestă, de regulă, prin inflamații la nivelul pielii, piele roșie și umflată, mâncărimi, cruste la nivelul pielii, piele uscată care se decojește, schimbări de culoare și textură la nivelul pielii sau sensibilitate la utilizarea anumitor produse de îngrijire. Dermatita atopică poate veni însoțită și de febră, oboseală sau probleme respiratorii.

eczemă pe piele
Cel mai des întâlnit tip de eczemă este dermatita atopică sau eczema atopică.

Eczema și tratamentele recomandate de medici. Cum prepari un unguent eficient din ingrediente naturale?

Tratamentul eczemelor se realizează în funcție de etiologia bolii și poate include: topice non-steroide sau cortizonice pentru diminuarea pruritului şi inflamaţiei, preparate cortizonice sistemice cu administrare pe termen scurt, terapie pe bază de calcineurin, antifungice cu aplicare locală, şampoane speciale cu antifungice, antibiotice, injecţii locale cu toxina botulinică pentru diminuarea transpiraţiei la nivelul palmelor şi plantelor, antihistaminice orale, doze scăzute de anxiolitice, terapie cognitiv comportamentală și ciorapi compresivi, venotrofice.

Recomandate de medici sunt și remediile naturiste. Foarte bun este uleiul de cocos, deoarece este bogat în vitamine și minerale, elemente care protejează pielea și reduce inflamația. Mai mult, hidratează pielea, umple spațiile intercelulare, previne uscarea pielii și ține la distanță iritația și mâncărimile. Uleiul de cocos se aplică pe pielea spălată și uscată și se lasă să acționeze 15 minute. Apoi, se spală cu apă curată, iar pielea se tapotează cu un prosop curat.

Cu toate că acest ulei poate ameliora simptomele eczemei, el nu trebuie să înlocuiască tratamentele recomandate de specialiști.

o femeie care se scarpină pe mână din cauza eczemei
Uleiul de cocos se aplică pe pielea spălată și uscată și se lasă să acționeze 15 minute.

Unguent eficient pentru tratarea eczemei

Pentru a prepara cel mai bun unguent pentru tratarea dermatitei atopice, ai nevoie de: 30 ml ulei macerat de lavandă sau ulei de jojoba sau ulei de măsline, 10 g unt de shea, 15 g lanolina anhidrida, 20 ml apa de lavandă sau de trandafir, 10 ml tinctură de lavandă, 10 picături de ulei de arbore de ceai și 10 picături de ulei esenţial de lavandă.

Tot ce trebuie să faci este să pui toate ingredientele liposolubile într-un vas termorezistent (ulei, unt de shea, lanolină) și toate ingredientele solubile în apă într-un alt borcan. Pune ambele vase într-o baie de apă fierbinte și așteaptă până când componentele solide din faza de grăsime se topesc.

Scoate vasele din apă și toarnă amestecul apos în cel cu grăsime, amestecând constant. Inițial, crema devine opacă, apoi se îngroașă treptat.

Atunci când crema ajunge la temperatura mâinii, adaugă și uleiurile esențiale. Nu uita să amesteci energic. Unguentul astfel obținut se pune într-o cutie sterilă și se păstrează într-un loc răcoros.

Această cremă, preparată din ingrediente naturale, are efect antiinflamator, antibacterian şi antipruritic.

Mare grijă, însă! Înainte de folosire, testează crema pe o suprafață mică, deoarece pielea afectată de eczemă reacționează diferit de pielea sănătoasă, iar unele persoane pot să nu tolereze uleiurile esențiale.

Pentru a combate eczema, foarte important este să îți îmbunătățești stilul de viață. Fii atent/ă la alimentele pe care le consumi, la câtă apă bei, la câtă mișcare faci și la cât dormi. Mai mult decât atât, utile pot fi și probioticele.

unguent pentru eczemă
Această cremă, preparată din ingrediente naturale, are efect antiinflamator, antibacterian şi antipruritic.Adauga un comentariu