Sanatate

Ce este edemul pulmonar acut? Cum se manifestă afecțiunea și care este cel mai bun tratament

Publicat: 04 aug. 2022
un medic care se uită la o radiografie pulmonară
Edemul pulmonar acut se tratează prin administrarea de oxigen suplimentar, prin mască sau canulă nazală. Uneori, poate fi nevoie de ventilație mecanică.

Edemul pulmonar poate fi acut, cronic sau de altitudine. Iată cum se manifestă afecțiunea și care este cel mai bun tratament pentru combaterea ei.

Edemul pulmonar reprezintă o afecțiune care constă în exces de lichid în plămâni, fapt ce poate duce la îngreunarea respirației și, uneori, la deces. În termeni medicali, edemul pulmonar este caracterizat de o acumulare anormală de lichid extravascular în țesutul pulmonar, care afectează schimbul de gaze la nivel alveolar și poate genera insuficiență respiratorie.

Edemul pulmonar este întâlnit frecvent la persoanele cu probleme cardiace sau cele care au tulburări vasculare ori antecedente de edem pulmonar. Și persoanele cu boli pulmonare se află pe lista celor cu risc de a face edem pulmonar.

o radiografie pulmonară
Edemul pulmonar reprezintă o afecțiune care constă în exces de lichid în plămâni, fapt ce poate duce la îngreunarea respirației și, uneori, la deces.

Cum se manifestă edemul pulmonar acut? Dar cel cronic sau de altitudine?

Edemul pulmonar acut se poate manifesta brusc, iar edemul pulmonar cronic prezintă simptome care se dezvoltă în timp.

Astfel, edemul pulmonar acut determină apariția unor dificultăți de respirație severe, care se agravează atunci când pacientul stă întins sau depune efort, senzație de sufocare sau înec, tuse cu expectorație spumoasă, roz, respirație șuierătoare, piele rece, umedă, anxietate, neliniște, buze învinețite și palpitații.

În ceea ce privește edemul pulmonar cronic, simptomele sunt puțin diferite. Boala se manifestă prin dificultăți de respirație în timpul unei activități fizice sau când persoana stă întinsă, trezirea bruscă din somn cu tuse și senzație de sufocare, respirație șuierătoare, creștere rapidă în greutate, umflarea picioarelor, oboseală și tuse, care se agravează pe zi ce trece.

În final, simptomele edemului pulmonar de altitudine (poate apărea la adulți și copi care urcă la altitudini mari) sunt următoarele: dureri de cap, dificultăți de respirație, scăderea capacității de a face mișcare, tuse uscată și, apoi, cu spumă roz, tahicardie, stare de slăbiciune, dureri în piept și febră.

două femei care citesc o radiografie pulmonară
Edemul pulmonar acut se poate manifesta brusc, iar edemul pulmonar cronic prezintă simptome care se dezvoltă în timp.

Tratament și metode de prevenire a edemului pulmonar

Edemul pulmonar acut se tratează prin administrarea de oxigen suplimentar, prin mască sau canulă nazală. Uneori, poate fi nevoie de ventilație mecanică.

În funcție de cauza care a dus la apariția edemului pulmonar, medicii pot prescrie medicamente. Adesea recomandate sunt diureticele, deoarece elimină excesul de lichid din organism, dar și medicamentele care ajută mușchiul inimii în controlarea bătăilor și în eliberarea presiunii.

Dacă vorbim despre edemul pulmonar de altitudine, utile sunt administrarea de oxigen și medicamente, dar și coborârea la o altitudine mai mică, încetinirea activităților fizice și evitarea frigului.

Din păcate, edemul pulmonar nu poate fi prevenit, însă poți urma o serie de sfaturi utile pentru sănătatea ta. Printre aceste se numără: adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate, care să îți asigure vitaminele și mineralele necesare, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, efectuarea regulată a exercițiilor fizice, reducerea consumului de sare, reducerea nivelului colesterolului, renunțarea la fumat și evitarea drogurilor recreaționale.

Pentru prevenirea edemului pulmonar de altitudine este indicată ascensiunea treptată, cu perioade de aclimatizare și renunțarea la efortul fizic excesiv.

un medic care scrie
Edemul pulmonar acut se tratează prin administrarea de oxigen suplimentar, prin mască sau canulă nazală. Uneori, poate fi nevoie de ventilație mecanică.Adauga un comentariu