Boli si tratamente

Hiperkaliemie: semnele excesului de potasiu

Publicat: 17 iul. 2020
analize sange
Ce este hiperkaliemia

Ce este hiperkaliemia? Testul de sânge arata un nivel anormal de ridicat de potasiu? Care sunt semnele hiperkalaemiei, care este cauza si cum poate fi gestionata?

Potasiul este un electrolit. Este prezent în întregul corp si joaca un rol în functionarea celulelor musculare si nervoase. Acesta va fi dozat ca parte a ceea ce se numeste ionograma care va masura cantitatea de electroliti în sânge: sodiu (Na), potasiu (K), calciu (Ca), clor (Cl), magneziu (Mg). În afara de o doza de control, daca a fost detectata hiper-hipokaliemie, potasiul nu este dozat niciodata singur.

Potasiu în sânge: care este valoarea normala?

Un nivel normal de potasiu în sânge este considerat a fi între 3,5 si 5,5 milimetri pe litru (mmol / litru). Cu toate acestea, o rata de 3,3 sau o rata de 5,6 nu va fi neaparat patologica. Vom vorbi despre hiperkaliemie atunci când rata depaseste 5,7 si hipokaliemie atunci când scade sub 3.

Ce este hiperkaliemia? Cauzele excesului de potasiu în sânge

Hiperkalaemia este consecinta unei patologii, dar nu este niciodata un simptom izolat. Aceasta este cel mai adesea cauzata de o problema renala. Rinichii nu mai pot elimina excesul de potasiu prin urina si se va acumula în sânge. În unele cazuri, acesta va fi cauzat de un medicament care este eliminat de rinichi, cum ar fi medicamentele antihipertensive. Pentru ca hiperkalemia sa provoace simptome, trebuie sa fie foarte severa. Vom detecta apoi anomalii ale electrocardiogramei (ECG), tulburari ale ritmului cardiac care pot merge pâna la stop cardiac si moarte. Este apoi o urgenta vitala care necesita spitalizare.

Hiperkaliemie: cum scadem nivelul de potasiu din sânge

Nu exista niciun medicament specific care sa scada nivelul de potasiu din sânge. În cazul hiperkalaemiei medicamentoase, doza va fi redusa sau va fi modificat medicamentul. Daca exista o cauza renala, tratamentul acestei patologii va face posibila reechilibrarea nivelului de potasiu din sânge. Când exista hiperkaliemie acuta, pacientul va trebui spitalizat si va primi insulina-glucoza intravenoasa si inhalarea de agonisti beta-2, cum ar fi salbutamolul, un medicament bronhodilatator utilizat în tratamentul astmului. Nivelul de potasiu scade apoi rapid, pe o perioada de 15 pâna la 30 de minute.

Adauga un comentariu