Magazin

Ce este hipersomnia

Publicat: 05 aug. 2013

Daca simtiti frecvent dorinta de a dormi in cursul zilei, indiferent de ipostaza in care va aflati, daca va faceti siesta prea des, atunci intruniti toate conditiile sa fiti victima unei hipersomnii.

Hipersomnia este o boala intalnita la persoanele care dorm prea mult si profund. Acestora le este greu sa se trezeasca dimineata si sunt foarte obosite ziua.

Maladia se caracterizeaza printr-o nevoie stringenta de somn, cu mult mai semnificativa decat media altor fiinte umane predispuse la somn excesiv, conform Sommeil-Insomnie

Hipersomnia corespunde unei cresteri anormale a raportului somn/veghe ce in mod normal urmeaza un ciclu de 24 de ore din care aproximativ 2/3 de veghe si 1/3 de somn. Acest ciclu de somn poate fi considerabil modificat in functie de individ si varsta.

In cazul hipersomniei, ciclul este insotit adesea de o incetinire a activitatii si atentiei in timpul perioadei de veghe. Accesele de somn sunt mai usor de stapanit decat in narcolepsie, dar ele sunt de lunga durata si fara remedii.

Cand aceasta nevoie excesiva de somn nu este identificata si creaza un adevarat handicap, se vorbeste de hipersomie idiopatica.

Persoanele care sufera de hipersomnie isi descriu somnul ca fiind foarte greu si profund. Ele nu se trezesc, in general, nici macar la un zgomot. De exemplu, dimineata, nu stiu daca in timpul noptii a fost furtuna sau un uragan puternic.

Somnul lor nocturn este de mare calitate, dar, cum s-a mai spus, de lunga durata (peste 10 ore).

Ajungand la hipersomnie, persoana respectiva constituie obiect de batjocura pentru anturajul sau care o considera ca o marmota.

Pe cat posibil, ea isi va adapta programul de lucru in asa fel incat sa-i ofere oportunitati pentru a-si satisface nevoia de somn.

Consecintele hipersomniei

Hipersomnia este asociata urmatoarelor simptome:
– Noapte lunga de somn de peste 10 ore;
– Oboseala foarte mare pe timpul zilei;
– Sieste lungi de mai multe ori pe zi, fara ca ultimele sa fie recuperatorii;
– Dificultate la trezire (persoana are nevoie de mai multe sonerii de trezire dimineata sau sa fie sculata de altcineva).

Consecintele personale si profesionale ale hipersomniei pot duce la oboseala continua si uneori la somnolenta.

La ora actuala, nu se cunoaste cu adevarat cum trebuie tratate cauzele. Stimulentele luate in timpul zilei ar fi o solutie pentru a lupta impotriva acceselor de somn, conform ziare.comloading...

Adauga un comentariu