Lifestyle

Ce este hipnoza și cum este utilizată

Publicat: 08 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este hipnoza și cum este utilizată

Hipnoza este o stare de conștiință modificată. Cel hipnotizat se găsește pe granița subțire dintre veghe și somn – în așa-numita transă.

În această stare, atenția unei persoane este atât de concentrată încât încetează temporar să observe tot ce se întâmplă în jurul său – și chiar unele dintre procesele care au loc cu corpul său. Sarcina hipnotizatorului este de a direcționa această atenție asupra acestei sau acelei informații. Deoarece într-o transă o persoană nu este distrasă și nu poate gândi critic, va percepe aceste informații ca fiind un fapt. Crede în ea sincer. Acest proces se numește sugestie.

Sugestibilitatea – adică cât de puternic crede o persoană în astfel de informații – este un concept individual. Acest lucru se datorează particularităților creierului.

De ce unii oameni cedează hipnozei, iar alții nu?

Oamenii de știință încearcă să înțeleagă de mult timp ce se întâmplă cu creierul în timpul unei sesiuni de hipnoză. Dar până acum nu este complet clar. Există doar date fragmentare.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Stanford, conduși de Dr. David Spiegel, au scanat creierul a 36 de voluntari puși în transă, au descoperit  are trei modificări cheie:

  • Scăderea activității în cortexul cingulat anterior (girus cingulat). Această parte a creierului ne permite să ne mutăm atenția de la un obiect la altul. Activitatea redusă a girusului cingulat duce la faptul că o persoană sub hipnoză se concentrează pe un singur gând și nu poate sări de la acesta.
  • Conexiunea dintre cortexul prefrontal dorsolateral și lobul insular (insula Reil) a crescut. Acest lucru sugerează că creierul primește mai mult control asupra proceselor fiziologice. De exemplu, gândul sugerat „Nimic nu mă doare” duce de fapt la scăderea durerii fizice.
  • Slăbit conexiunea dintre cortexul prefrontal dorsolateral și așa-numita rețea pasivă a creierului. Din această cauză, o persoană hipnotizată, fără a analiza și, uneori, chiar să nu realizeze procesul, poate efectua acțiuni, a căror nevoie i-a fost sugerată de hipnotizator.

În mod curios, nu toată lumea are astfel de schimbări în creier. Și dacă există, atunci acestea sunt exprimate în moduri diferite.

Care este motivul acestei diferențe nu este pe deplin clar. Cu toate acestea, hipnoterapia, adică tratamentul hipnozei, este o metodă destul de populară de psihoterapie. Terapeuții îl folosesc pentru a ajuta pacientul să se relaxeze și să se concentreze asupra rezolvării unei probleme.

Cum este utilizată hipnoza

Să spunem imediat că hipnoterapia nu funcționează întotdeauna.

Pentru ca aceasta să fie cât mai eficientă, ședințele trebuie efectuate numai de un specialist certificat – un psiholog sau psihoterapeut care are pregătirea necesară.

Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, iar pacientul aparține persoanelor cu sugestibilitate hipnotică (adică a căror creier știe să intre în transă), hipnoterapie  ajută la acest lucru:

  • Controlează durerea. Sugestia poate ameliora suferința de dureri de cap și migrene persistente, dureri de dinți, sindrom de colon iritabil, arsuri, naștere, cancer. Hipnoza este utilizată atunci când analgezicele standard sunt nedorite sau ineficiente din anumite motive.
  • Corectați o varietate de tulburări de comportament. Hipnoterapia este utilizată cu succes în tratamentul insomniei, udării, fumatului, tulburărilor alimentare – anorexie și bulimie.
  • Faceți față problemelor de sănătate mintală. Sugestia ajută la tratamentul anxietății și al PTSD, precum și la o varietate de fobii.
  • Reduceți bufeurile în timpul menopauzei.
  • Atenuați efectele secundare ale tratamentelor împotriva cancerului asociate chimioterapiei și radioterapiei.

Care sunt efectele secundare ale hipnozei

Hipnoterapia este considerată complet sigură dacă este efectuată de un psihoterapeut sau psiholog calificat. Cu toate acestea, pentru persoanele cu boli mintale severe, halucinații, iluzii, dependență de alcool sau droguri , este posibil ca această metodă să nu funcționeze.

Efecte secundare sunt rare, dar este mai bine să știți despre ele din timp. Iată ce ați putea simți după părăsirea terapeutului:

  • dureri de cap și amețeli;
  • somnolenţă;
  • anxietate sau oboseală.

O altă posibilă consecință a hipnozei o reprezintă amintirile false. Cel mai adesea, memoria eșuează în cazurile în care evenimentele stresante din copilăria timpurie sunt tratate în hipnoterapie. Acest punct trebuie luat în considerare și dacă nu doriți să ștergeți amintirile reale, înlocuindu-le cu fantezii.

Adauga un comentariu