Boli si tratamente

Ce este ischemia?

Publicat: 27 iul. 2020
Ce este ischemia

Ce este ischemia? Când o arteră este blocată, sângele nu mai poate circula normal și oxigenul nu mai poate ajunge la țesuturi. Vorbim despre ischemie.

Ischemia se referă la o furnizare insuficientă de sânge către un organ din cauza unei obstrucții la trecerea sângelui printr-o arteră. Această obstrucție este de obicei legată de un cheag de sânge blocat într-un loc al arterei îngustate de o placă de aterom.

Ce este ischemia?

Ischemia membrelor inferioare

Ischemia membrelor inferioare afectează picioarele. Se datorează în principal prezenței unui cheag de sânge într-o arteră (tromboză) sau unei embolii. Membrul afectat devine rece și palid, provoacă durere bruscă și devine treptat paralizat, deoarece nu mai este irigat. Ecografia Doppler sau arteriografia pot confirma diagnosticul. Administrarea vasodilatatoarelor și anticoagulantelor este uneori suficientă. Alte tratamente includ îndepărtarea cheagului (embolectomie) și / sau amputarea membrului.

Ischemie miocardica

Ischemia miocardică se manifestă la inimă prin obstrucția arterelor coronare. Cu alte cuvinte, este un defect de oxigenare a mușchiului cardiac.

Ischemie cerebrală

Accident vascular cerebral ischemic rezultă din o oxigenare slabă într-o parte a creierului. Este o obstrucție a arterelor cerebrale care se poate datora unei ateroscleroze avansate, o embolie arterială, adică migrația unui cheag care se va bloca în arteră sau boli care afectează arterele mici. Aceasta se poate manifesta prin semne neurologice, cum ar fi tulburări motorii sau senzoriale care afectează o parte sau tot corpul, tulburări de vorbire sau de recunoaștere, debutul sau agravarea foarte rapidă și evolutia poate ajunge pana la coma.

Ischemie intestinală sau mezenterică

Ischemia intestinală se datorează obstrucției arterei mezenterice, care are ca scop aducerea sângelui oxigenat în organele abdomenului.

Ischemia măduvei spinării

Ischemia medulară este întreruperea alimentării arteriale, al cărei scop este de a aduce sânge în măduva spinării.

Ischemie acută

Ischemia acută este întreruperea bruscă a fluxului sanguin arterial la nivelul membrelor. Este o adevărată urgență medicală, care poate avea ca rezultat amputarea membrului în cauză sau chiar moartea pacientului dacă nu este tratată la timp.

Cauze

Se poate datora obstrucției unei artere de către un cheag de sânge (tromboză), la îngustarea importantă a unui perete arterial, cel mai adesea în legătură cu depozitele de colesterol (ateroscleroză), până la hemoragie în amonte sau compresie.

Simptome

Simptomele sunt foarte variate în funcție de regiunile afectate de ischemie: la nivelul inimii, este durerea în pieptul și infarctul, creierului, acestea sunt semnele un accident cerebrovascular, picioarelor – o durere și un membru care devine rece, a intestinului, de o durere abdominală ascuțită și brutală.

Factori de risc

Factorii de risc care promovează ischemia sunt numeroși: ereditate, vârstă, fumat, obezitate, diabet, colesterol în exces, hipertensiune arterială.

Când ischemia este tratata rapid, afectarea organului nu este permanentă și celulele nu sunt complet distruse. Pe de altă parte, la ischemia prelungită, organul riscă daune ireversibile. Scăderea furnizării de sânge arterial către un organ sau un țesut duce de fapt la o scădere a oxigenării sale și la întreruperea sau chiar încetarea funcției sale. Cele mai periculoase ischemii afectează creierul și inima, dar pot afecta și alte organe, cum ar fi rinichiul, plămânul, un organ digestiv și, de asemenea, o parte a membrului.

Adauga un comentariu