Ce este lactoza? Lactoza este un carbohidrat (sau „zahăr”) prezent în mod natural în produsele lactate (de la vaci, capre sau ovine). Este compus din glucoză și galactoză și este digerat cu o enzimă numită lactază. Când această enzimă este absentă sau insuficient produsă, se numește intoleranță la lactoză.
Este un carbohidrat și furnizează energie
Digestia sa este posibilă datorită unei enzime, lactază
Lactoza se găsește în lapte, brânză și produse lactate
Intoleranța la lactoză este destul de frecventă și are ca rezultat tulburări digestive
În funcție de severitatea intoleranței la lactoză, se poate efectua o reducere parțială sau totală sau eliminarea produselor lactate. Unele produse lactate de pe piață sunt disponibile în versiune delactoasă (lapte fără lactoză, brânză fără lactoză sau iaurt fără lactoză), care poate fi o alternativă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză care doresc să continue consumul de produse lactate. Simptomele intoleranței la lactoză apar adesea la câteva ore după ingerarea lactozei. De obicei, sunt foarte incomode și dureroase: crampe abdominale, balonare, diaree, gaze sau dureri de cap și greață.
Atenție, vorbim adesea si despre alergie la lactoză. Cu toate acestea, adevărata alergie la proteina din lapte de vacă este foarte rară și implică sistemul imunitar, în timp ce intoleranța la lactoză rezultă doar din deficiența de lactază.
Tot mai multe persoane adoptă diete fără gluten și fără lactoză, deoarece consideră că sunt intolerante. Dar aceste diete speciale pot duce totuși la deficiențe, este mai bine să fie recomandate de un profesionist în domeniul sănătății. Mâncarea fără gluten și fără lactoză nu este întotdeauna soluția, însă reducerea aportului lor poate reduce uneori disconfortul digestiv în mod semnificativ.
Lactoza este un carbohidrat, deci are un interes nutrițional și energetic în a aduce calorii în organism.
Nu există recomandări nutriționale pentru necesitățile zilnice de lactoză. Cu toate acestea, este recomandat să consumi 3 produse lactate pe zi la adulți sănătoși pentru a promova un aport bun de proteine, calciu și fosfor.
Tot mai multe laboratoare comercializează suplimente alimentare pe bază de lactază, al căror aport crește toleranța la lactoză. Se recomandă să le luați înainte de mese care conțin lactoză, pentru a facilita digestia și a reduce simptomele digestive neplăcute.
Lactoza poate lipsi total din dietă fără consecințe nefavorabile asupra sănătății. Ar trebui să se acorde totuși o atenție specială aportului de calciu, care este adesea acoperit de produsele lactate.
Nu există studii care evocă consecințele dăunătoare ale unui exces de lactoză (în afară de intoleranța la lactoză).