Boli si tratamente

Ce este limfomul Hodgkin

Publicat: 13 feb. 2019

Limfomul Hodgkin este  o forma de cancer a sistemului limfatic, boala este cea mai bine cunoscuta dintre toate formele de limfom (celelalte forme de limfon sunt grupate sub denumirea de ”non-Hodgkin”).

In boala Hodgkin, celulele sistemului limfatic se divid anormal si se raspandesc in afara acestuia. Pe masura ce boala progreseaza afecteaza capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor. Limfomul Hodgkin afecteaza nodulii limfatici de la nivelul gatului, zonei axilare si inghinale.

Ce diferentiaza limfomul Hodgkin de cele non-Hodgkin este prezenta celulelor Reed-Stenberg, o celula specifica limfomului Hodgkin. Anual, in lume se inregistreaza 62 000 de noi cazuri de limfom Hodgkin. Boala poate sa apara atat la copii cat si la adulti, este mai frecventa intre 25-30 de ani si dupa 55 de ani.
 
Umflaturi nedureroase la nivelul ganglionilor din jurul gatului, axilei si inghinal;
Febre recurente inexplicabile;
Transpiraţii nocturne;
Pierderi in greutate inexplicabile.
Atunci cand apar simptome de acest gen, nu sunt semne sigure de boala Hodgkin. In cele mai multe cazuri acestea sunt cauzate de alte boli, situaţii mai puţin grave, cum ar fi gripa. Atunci cand aceste simptome persista este foarte important sa consultaţi un medic.
 
95% dintre cei aflati in stadiul I al bolii supravietuiesc o perioada de 5 ani sau mai mult cu tratament adecvat. Rata de supravietuire la 5 ani pentru pacientii cu boala raspandita este de 60%.
 
Tratamentul este in functie de stadiul bolii. Numarul si localizarea nodulilor implicaţi, precum si simetria lor, de o parte si de alta a diafragmului este, de asemenea, importanta. Scopul acestuia este de a distruge cat mai multe celule maligne si intrarea in remisiune a pacientului. Metodele principale de tratament includ chimioterapia si radioterapia. Monochimioterapia se aplica numai la persoanele cu varsta inaintata, cu patologii concomitente severe, cu hemodepresie dupa tratamentul precedent. R.E.loading...

Adauga un comentariu