Boli si tratamente

Ce este mediastinul?

Publicat: 18 oct. 2017
7
Mediastinul, o regiune de importanta vitala a cavitatii toracice, ocupa partea mediana, dintre cei doi pulmoni, a acestei cavitati. 
Mediastinul se situeaza in centrul toracelui, fiind reprezentat de o masa de tesut celulo-grasos ce se afla intre cei doi plamani, intre stern si coloana vertebrala. Cel mai important loc in patologia mediastinala il reprezinta procesele inlocuitoare de spatiu, tumorale sau paseudotumorale si cu localizare preferentiala in anumite regiuni. Pana la aparitia CT mediastinul era studiat  cu ajutorul unor metode destul de invazive, care nu puteau releva in totalitate si concomitent structurile anatomice existente la acest nivel.
Boala mediastinala este de multe ori demonstrata initial pe o radiografie pulmonara postero anterioara ca o masa tumorala ce largeste mediastinul. Totusi chiar daca radiografia pulmonara este normala, CT sau rezonanta magnetica pun diagnosticul. Cele mai comune leziuni vazute pe radiografia pulmonara sunt adenopatii, anomalii vasculare, iar la copii timusul.
Adauga un comentariu