Boli si tratamente

Ce este meningita meningococica, boala care ucide rapid

Publicat: 23 mai 2019
25

Meningita meningococica fulminanta, care a ucis joi, in doar cateva ore, o eleva de la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti, este una dintre cele mai grave forme de meningita, este foarte contagioasa, are o evolutie imprevizibila in majoritatea cazurilor si duce, de cele mai multe ori, la deces. "Nu ai cum sa previi, nu ai cum sa intervii, indiferent ce ai avea la dispozitie", a explicat, pentru HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals"din Bucuresti.

"Meningita, indiferent de ce cauza are, este o urgenta medicala si presupune un diagnostic rapid si o interventie rapida. Meningitele bacteriene pot, mai degraba, sa aiba o evolutie imprevizibila – si, daca ne referim la meningococ, este una dintre situatiile cele mai grave. In momentul in care vorbim de o infectie cu meningococ – fie ca vorbim despre meningita, fie ca vorbim de alte afectari – este aceeasi situatie, in care evolutia e clar imprevizibila. Și sunt unele cazuri, chiar daca sunt rare, cand evolutia este atat de rapida, incat vorbim de ore. Și in situatia asta, este o infectie care prinde tot organismul si putem avea afectare multiorganica, putem avea functii prabusite. Din pacate e greu de intervenit, greu de prevazut. Ce trebuie facut? Se pune diagnosticul rapid si se intervine cat mai repede. Se stabileste ce fel de meningita e si se intervine cu tratament: antibiotic daca este meningita bacteriana, si o terapie de suport daca este meningita virala", spune medicul Adrian Marinescu, potrivit hotnews.ro.

"Se transmite usor, este dintre bolile infectioase care au o mare contagiozitate – se transmite usor atat pe cale respiratorie, cat si prin contact. Pana la urma, cum o viroza sau o gripa se transmite usor, asta se intampla si cu o meningita virala. Daca vorbim de infectiile bacteriene, exact cum o pneumonie se transmite usor, si o meningita bacteriana se transmite usor. Asta nu inseamna ca toti cei care vin in contact vor face forme severe, dar se poate intampla ca unii dintre ei sa aiba complicatii majore", explica medicul Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu avertizeaza ca "In momentul in care starea generala a unui pacient se degradeaza rapid – cu febra inalta, cu durere de cap, cu varsaturi care sunt in jet, in momentul in care e deranjat foarte clar de lumina – cand aceste lucruri se instaleaza rapid, e momentul sa ne gandim si la diagnosticul de meningita. Trebuie sa ajungem la medic cat mai repede, iar acesta sa stabileasca daca este meningita, ce tip de meningita si cum trebuie intervenit."

"In situatia concreta, cu meningococ, oriunde in lume – au fost foarte multe reportaje si foarte multe discutii – si in tarile cu pretentii, nu se poate preveni, cand e o forma fulminanta, nu ai cum sa previi, nu ai cum sa intervii, indiferent ce ai avea la dispozitie. In cazurile de forma fulminanta, decesul e extrem de frecvent, indiferent ce ai avea la dispozitie, din pacate. Sunt rare, din fericire, dar au mai fost cazuri de genul asta. In literatura medicala este una dintre urgentele majore si este stiut ca are evolutie extrem de imprevizibila, din pacate", mai spune medicul Adrian Marinescu. G.J.

Adauga un comentariu