Boli si tratamente

Ce este pancreatita acuta, boala care l-a ucis pe solistul Avicii?

Publicat: 25 apr. 2018
7

Litiaza biliara si abuzul de alcool sunt principalele cauze de pancreatita acuta, responsabile pentru aproape 80% din cazuri, iar simptomul predominant este reprezentat de dureri abdominale severe.

In mod normal, pancreasul secreta un lichid bogat in enzime, necesare digestiei, initial neactivate, prin canalul pancreatic in duoden. Blocajul canalului pancreatic de catre o "piatra" biliara la nivelul sfincterului Oddi opreste evacuarea fluidului pancreatic. De obicei, daca blocajul este temporar, provoaca daune limitate, dar, daca blocajul pesista, enzimele care intre timp s-au activat, se acumuleaza in pancreas si incep pentru a digera celulele pancreasului, cauzand inflamatie severa.

In cazul consumului de alcool sustinut, de exemplu o sticla de vin, 8 sticle de bere sau 500 ml alcool tare pentru mai mult de 3 pana la 5 ani, poate provoca anumite leziuni specifice, de tipul unor ductule in canalul pancreatic care in final pot bloca evacuarea enzimelor. Un atac de pancreatita poate fi declansat de un abuz alcoolic punctual sau printr-o masa cu un consum excesiv de grasimi.

Pentru unii oameni, pancreatita acuta este ereditara. Au fost identificate mutatii ale genei care predispune oamenii la dezvoltarea pancreatita acuta. Persoanele care au fibroza chistica sau prezinta gene fibroza chistica au un risc crescut de a dezvolta acuta precum pancreatita cronica. O serie de medicamente pot irita pancreasul. De obicei, inflamatia dispare atunci cand medicamentele sunt oprite. Si unele infectii virale pot genera forme de pancreatita, de obicei de scurta durata.

Cauzele pancreatitei

 • litiaza biliara
 • abuzul de alcool sau metanol
 • medicamente cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), azatioprina, furosemid, 6-mercaptopurina, pentamidina, sulfamide si valproat
 • utilizarea de estrogen la femeile cu un nivel ridicat de lipide in sange
 • nivelurile ridicate de calciu in sange (care pot fi cauzate de hiperparatiroidism)
 • oreionul, virusul Coxsackie B si citomegalovirusul
 • un nivel ridicat de trigliceride in sange (hipertrigliceridemie)
 • leziuni ale pancreasului cauzate de o interventie chirurgicala sau endoscopie
 • leziuni ale pancreasului cauzate de leziuni sau contondente penetrante
 • cancerul de pancreas
 • reducerea aportului de sange la pancreas cauzata de exemplu, de o tensiune arteriala severa scazuta
 • pancreatita ereditara, inclusiv un procent mic de persoane cu fibroza chistica sau gene de fibroza chistica
 • transplantul de rinichi
 • sarcina

 
Majoritatea pacientilor cu pancreatita acuta prezinta dureri abdominale severe la nivelul abdomenului superior, "in bara", imediat sub stern si rebordul costal. Durerea iradiaza in spate, in aproximativ 50% din cazuri. Rareori, durerea este resimtita mai intai la nivelul abdomenului inferior. In cazul in pancreatita acuta este cauzata de calculi biliari, durerea incepe de obicei dintr-o data si atinge intensitatea maxima in cateva minute. Cand pancreatita este cauzata de alcoolism, durere se poate dezvolta, crescand in intensitate pentru cateva zile. Durerea apoi persista, cu intensitate constanta si severa. Tusea, miscarile mai bruste viguroasa, si respiratia profunda poate agrava durerea. Asezarea pacientului in pozitie verticala si inclinarea in fata poate oferi o oarecare usurare. Majoritatea oamenilor resimt ametelala, greata si varsaturi ori eructatii. De multe ori, chiar si doze mari de analgezice opioide injectate nu atenueaza durerea complet.

Unii oameni, in special cei care dezvolta pancreatita acuta din cauza consumului excesiv de alcool, pot dezvolta simptome de durere moderate, altii insa sunt coplesiti de acesta, prezinta transpiratii, puls rapid (100 la 140 batai pe minut), respiratie rapida, care apare in cazul afectarii pulmonare, cu zone de tesut pulmonar prabusite (atelectazia) sau acumularea de lichid in cavitatea toracica (revarsat pleural). La inceput, temperatura corpului poate fi normala, dar creste in cateva ore pana la 37,7 ° C si 38,3 ° C. Tensiunea arteriala poate fi mare sau scazuta, si tinde in continuare sa scada, cauzand lesin si inconstienta .Ocazional, sclera oculara poate deveni galbuie.

sursa: doc.ro

Adauga un comentariu