Sfatul medicului

Ce este spasmul hipnagogic? De ce tresarim cand adormim? Aflam raspunsurile aici!

Publicat: 09 iun. 2014
7
Tresarirea care apare atunci cand esti pe cale sa adormi se numeste, in termeni stiintifici, „spasm hipnagogic”.
De fapt, ceea ce percem noi ca o tresarire este un spasm muscular ce apare in starea hipnagogica, adica atunci cand esti in acea scurta perioada de tranzitie dintre veghe si somn.
Spasmul poate sa apara spontan, fara nicio cauza externa, sau poate fi provocat de un zgomot, aprinderea unei lumini, o atingere sau alti factori.

Vezi si: Spasmul plansului dintr-o privire
 

De cele mai multe ori, spasmul este insotit de o senzatie de cadere, dar la unii oameni tresarirea vine cu usoare halucinatii, de exemplu o lumina puternica sau un zgomot care nu exista de fapt.

Vezi si: Cum tratam crampele musculare?
 

Spasmul hipnagogic este un fenomen des intalnit pe care il cunosc aproape toti oamenii. Uneori se intampla si in timpul noptii, cand dormi, fara sa-ti dai seama, pentru ca nu e suficient de puternic sa te trezeasca. La unii dintre noi apare mai des, la altii mai rar.
Nu se stie exact care e cauza spasmului hipnagogic, dar exista mai multe teorii. Una din ele spune ca acesta e un fenomen normal, un mic „rateu” al sistemuui nervos care devine „confuz” la tranzitia dintre veghe si somn.

Vezi si: Buscopan, drajeuri
 

O alta teorie explica spasmele nocturne prin prisma evolutiei. Ar putea fi un reflex mostenit de la stramosii nostri care dormeau in copaci. Atunci cand adormim, creierul nostru confunda starea de relaxare musculara cu caderea dintr-un copac si reactioneaza rapid printr-o contractie involuntara a muschilor. sursa:  Yahoo Celebrity
Adauga un comentariu