Actualitate

Ce este SWIFT şi de ce Rusia se teme foarte mult de excludere

Publicat: 27 ian. 2022
SWIFT logo
Rusia se teme de o eventuală excludere din sistemul internațional SWIFT

Pe măsură ce guvernele occidentale amenință Rusia cu un pachet de sancțiuni fără precedent menite să- l descurajeze pe președintele Vladimir Putin să ordone o invazie a Ucrainei, există o măsură în special care pare să provoace teamă în inima Kremlinului: separarea țării de sistemul bancar global, adică excluderea din SWIFT.

Parlamentarii americani au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.

Rusia se teme de excluderea din SWIFT și susține că transportul de gaze către Europa ar putea fi afectat

Înalți parlamentari ruși au răspuns spunând că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută [străină], dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale și alte componente importante”,a declarat marți, potrivit publicației de stat TASS, Nikolai Zhuravlev, vice speaker a Camerei superioare a parlamentului Rusiei.

Ce este SWIFT?

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze denominate în dolari SUA.

” Întreruperea ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, membru în vizită la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center . Excluderea Rusiei de la SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.

Iranul a fost deconectat de la SWIFT și a înregistrat pierderi uriașe

Există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT. SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectării, potrivit Shagina.

„SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a declarat organizația într-un comunicat miercuri.

„Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competenţe și legiuitorilor aplicabili”, a adăugat acesta.

Vă aducem aminte faptul că sunt mai multe țări din NATO care au anunțat că nu vor susține Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia, în contextul în care ucrainienii nu respectă drepturile minorităților de pe teritoriul țării. Pe lângă faptul că Rusia ar putea fi eliminată din SWIFT, Joe Biden declara faptul că poate lua și sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin dacă acesta va ataca Ucraina.
Adauga un comentariu