Lifestyle

Ce este terapia cu ozon și cine are nevoie de ea

Publicat: 10 feb. 2021

Ozonoterapia este o procedură de fizioterapie în timpul căreia ozonul este injectat în organism. Acest gaz incolor este familiar tuturor celor care au respirat aer cel puțin o dată după o furtună. Sub influența descărcărilor electrice puternice, cum ar fi fulgerul, oxigenul își schimbă forma: moleculele sale atașează un atom suplimentar la ele însele. Deci, în loc de oxigen standard (formula chimică O2), se formează ozon (O3).

Ozonul este foarte instabil și se degradează rapid. Dar chiar și într-un timp scurt, el este capabil să influențeze la compuși organici: distruge cojile bacteriilor, întrerupe creșterea celulelor în compuși fungici, oprește multiplicarea virușilor. Datorită acestui fapt, aerul ozonizat a fost folosit de câteva secole pentru dezinfectarea apei din piscine, îndepărtarea mucegaiului și dezinfectarea spațiilor publice.

 

Cum afectează ozonul sănătatea

Datele despre acest subiect sunt contradictorii. Cu toate acestea, există studii separate, care confirmă beneficiile terapiei cu ozon.

1. Combate infecțiile

Ozonul este eficient în tratarea proceselor inflamatorii cauzate de:

  • bacterii;
  • viruși;
  • ciuperca;
  • drojdie;
  • cele mai simple organisme unicelulare.

Ozonul ajută, de asemenea, să scape de celulele infectate. Iar organismul purificat, la rândul său, începe să producă altele noi, sănătoase.

2. Îmbunătățește accesul oxigenului la țesuturi

Ozonul afectează celulele roșii din sânge – eritrocitele – în așa fel încât să elibereze mai activ oxigen în țesut. Din această cauză, metabolismul energetic se îmbunătățește. Cu cuvinte simple: o persoană începe să se simtă mult mai veselă decât înainte de procedură.

3. Ozonul rezistă radicalilor liberi

Stimulează producția de enzime antioxidante care protejează celulele corpului de daunele și mutațiile cauzate de radicalii liberi. Aceasta este o proprietate foarte utilă, având în vedere că radicalii liberi provoacă dezvoltarea multor boli grave – de la diabet și cancer la tulburări ale creierului .

4. Întărește sistemul imunitar

O soluție de O3, administrată la o anumită concentrație, face ca organismul să crească producția de interferoni – proteine ​​care suprimă dezvoltarea infecțiilor virale. Alte substanțe de protecție sunt, de asemenea, produse mai activ. De exemplu, peptida interleukină-2, care este responsabilă pentru viteza răspunsului imun. Adică pentru cât de repede reacționează sistemul imunitar la invazia de viruși sau bacterii.

5. Ajută la reducerea durerii

Cel puțin acest efect este observat la șoareci. În 2009, oamenii de știință au testat efectul terapiei cu ozon asupra rozătoarelor cu leziuni ale țesutului nervos. S-a dovedit că chiar și o singură injecție de soluție salină ozonizată reduce semnificativ durerea și face șoarecii mai calmi.

De ce terapia cu ozon poate fi periculoasă

În ciuda posibilelor beneficii impresionante pentru sănătate, medicina bazată pe dovezi este suspectă de terapia cu ozon. Deci, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu a reglementat și nici nu a aprobat încă folosind această procedură pentru a trata boala. Iar motivul este simplu.

Până în prezent, nu există suficiente studii pe termen lung care să stabilească toate efectele secundare posibile de la introducerea ozonului în organism. Între timp, astfel de consecințe pot exista.

Știința a documentat mai multe cazuri când terapia cu ozon a afectat grav sănătatea. Efectele secundare raportate include:

  • dificultăți de respirație și alte probleme de respirație;
  • umflarea vaselor de sânge;
  • probleme cu inima;
  • risc crescut de accident vascular cerebral;
  • embolie pulmonară și moarte.
Adauga un comentariu