Educatie intima

Ce este Testul Papanicolau si ce presupune el?

Publicat: 10 dec. 2010
7

Testul implica recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin. Medicul, ginecologul sau asistenta folosesc o periuta speciala sau spatula cu ajutorul carora recolteaza cu blandete cateva celule de pe suprafata colului uterin. Acestea sunt examinate ulterior la microscop in vederea identificarii anomaliilor celulare precoce. Daca exista astfel de anomalii, veti fi contactata in timp util si sfatuita cu privire la necesitatea efectuarii unor teste ulterioare si, eventual, instituirea unui tratament.

Care este data urmatorului dumneavoastra test (frotiu)?
Numeroase vieti au fost salvate pentru ca boala a fost depistata in stadii precoce, ca rezultat direct al testelor citologice. Asadar, indiferent ce faceti, incercati sa va reamintiti data urmatorului test (frotiu). Testarea regulata va ajuta sa va protejati singura.

Cat de frecvent trebuie sa repet testul?
Desi aceste teste sunt considerate uneori ca fiind „rusinoase” sau incomode, nu sunt dureroase si se efectueaza foarte simplu si rapid. Este important ca dumneavoastra sa le repetati cu regularitate, conform recomandarilor medicale.

Daca nu ati facut niciodata testul, ce este de facut?
Daca nu ati efectuat niciodata un frotiu (test Papanicolau) sau a trecut ceva vreme de cand l-ati efectuat pe ultimul, programati-va pentru un control la medicul dumneavoastra.

Simtiti-va confortabil atunci cand discutati cu medicul!
Indiferent cat de usor va este sa discutati despre corpul dumneavoastra sau despre viata dumneavoastra sexuala cu partenerul sau cu prietenii, s-ar putea sa va simtiti jenata sa faceti acelasi lucru cu un medic sau cu o asistenta. Dar nu asa trebuie sa stea lucrurile. Corpul nostru si sanatatea sexuala nu sunt subiecte de care sa ne fie rusine, iar profesionistii in domeniul sanatatii, precum medicul de familie, ginecologul sau asistenta, trebuie sa fie aliatii si confidentii dumneavoastra cand este vorba de subiecte sensibile. Examinarea dumneavoastra este foarte importanta pentru a va mentine starea de sanatate si nu este ceva care trebuie evitat sau ignorat.

Concluzii:
– Testarea regulata, cu ajutorul testelor Papanicolau, este in prezent o metoda eficienta de a depista anomaliile celulelor cervicale.
– Testarea nu previne infectia cu virusul HPV*, dar este foarte utila in identificarea primelor semne de boala si permite administrarea cu succes a unui tratament adecvat.
Testarea Papanicolau nu este dureroasa si se efectueaza foarte simplu si rapid, de catre medicul specialist ginecolog.
Testarea Papanicolau este un control medical gratuit in unitatile medicale publice, daca pacienta obtine o trimitere de la medicul de familie.
– Femeile care nu au facut pana acum un control ginecologic trebuie sa se adreseze unui cabinet medical pentru o programare. Este nevoie de foarte putin timp pentru o problema atat de importanta!

Adauga un comentariu