Magazin

Ce este un atac ischemic tranzitoriu si cum se detecteaza?

Publicat: 05 iul. 2018
1

Mini-atacurile cerebrale nu trebuie niciodata ignorate. Ele pot constitui preludiul unei probleme mai grave, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale.

Oare ce este un atac ischemic tranzitoriu (AIT)? Acesta este termenul medical pentru mini-atacurile cerebrale.

AIT-urile sunt episoade cauzate de obstructionarea fluxului sanguin spre creier. Ele constituie semnale de alarma care anunta probleme de sanatate mult mai grave.

Asa cum ne sugereaza denumirea lor, AIT-urile sunt „tranzitorii” deoarece nu dureaza mult timp. Dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa avem grija de noi. Atacurile ischemice tranzitorii avertizeaza pacientii asupra faptului ca ar putea suferi un accident vascular cerebral (AVC) in viitor.

Practic, principala diferenta intre un AIT si un AVC este durata. Ambele sunt foarte periculoase, dar cel de-al doilea poate provoca paralizie grava si chiar moarte.

Problema este ca atat atacurile ischemice tranzitorii, cat si AVC-urile pun sanatatea pacientului in pericol daca acesta nu obtine imediat ingrijire medicala.

Ce este un atac ischemic tranzitoriu si ce simptome provoaca?
Daca o persoana simte ca jumatate din fata sa a „adormit” sau ca unul dintre ochi este inflamat, este posibil sa fi suferit un mini-atac cerebral.
Ameteala si durerile de cap intense ar trebui sa ne puna in stare de alerta.
Simptomele deja mentionate pot fi insotite de o senzatie de slabiciune la nivelul extremitatilor si dificultati de vorbire.
Este important sa retinem faptul ca simptomele atacului ischemic tranzitoriu sunt identice cu cele ale AVC-ului. Evident, ambele necesita ingrijire medicala.

Aceste anomalii temporare pot avea loc in mai putin de o ora sau pe parcursul unei intregi zile. Dar nu exista nicio durata standard. Fiecare caz este unic.

In caz de mini-atac cerebral, este important sa reactionam imediat. Ignorarea problemei ar putea duce la moarte.

Cauzele atacurilor tranzitorii ischemice
Orice factor care provoaca o intrerupere temporara a fluxului sanguin cerebral este considerat a fi o cauza probabila a unui AIT.

Cheagurile de sange pot declansa un mini-atac cerebral. Acest lucru se intampla atunci cand ele blocheaza arterele, impiedicand sangele sa ajunga la cortexul cerebral.
Practic, are loc o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, care poate cauza un atac ischemic tranzitoriu. Acesta este unul dintre riscurile la care suntem expusi atunci cand arterele noastre se subtiaza.
Inflamarea vaselor de sange si boli ca diabetul si anemia constituie cauze posibile AIT-urilor.
Asadar, este important sa tii cont de toti factorii care pot provoca acest tip de degradare a sistemului circulator.

Atacurile tranzitorii ischemice „tacute”
Unele persoane care sufera un mic-atac cerebral experimenteaza doar durere acuta si trateaza simptomul cu analgezice. De fapt, multi pacienti care au suferit un AIT au prezentat doar acest simptom.

Segmentele populatiei predispuse la mini-atacuri cerebrale
O alta conceptie gresita este ideea ca doar populatia varstnica poate suferi AIT-uri.

In realitate, dupa varsta de 55 de ani, fiecare dintre noi trebuie sa inceapa sa ia mai multe masuri de precautie. Exista si multe cazuri de tineri care au suferi AIT-uri.

Grupurile cele mai predispuse mini-atacurilor cerebrale sunt:

  • Fumatorii
  • Persoanele obeze
  • Diabeticii
  • Persoanele cu un istoric familial de AIT-uri

Astfel, putem spune ca un stil de viata sanatos este esential pentru a preveni simptomele si efectele periculoase ale mini-atacurilor cerebrale.

Prevenirea atacurilor ischemice tranzitorii
Acum ca ai aflat ce este un atac ischemic tranzitoriu, este important sa stii cum poti preveni aceasta problema de sanatate. Majoritatea studiilor au demonstrat ca, pentru a preveni atacurile ischemice tranzitorii, trebuie sa urmam o dieta saraca in grasimi si sa evitam tutunul.

Si exercitiile aerobice care stimuleaza circulatia sanguina reprezinta o optiune demna de luat in calcul.

Unele studii stiintifice sugereaza faptul ca putem preveni acest tip de atac cerebral daca luam o pastila de aspirina. Acest medicament are un efect preventiv rapid asupra corpului. Pacientii care au suferit un mini-atac cerebral ar trebui sa ia aspirina pentru a preveni AVC-urile.

In concluzie, este important sa stim ce este un atac ischemic tranzitoriu si sa cunoastem toate simptomele, riscurile si consecintele asociate. Un simplu episod de ameteala se poate transforma in ceva mult mai grav.

Daca banuiesti ca ai suferit un atac ischemic tranzitoriu, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa mergi la spital cat mai curand posibil.

Fiecare minut conteaza. Tratate la timp, consecintele mini-atacurilor cerebrale nu sunt semnificative.

Adauga un comentariu