Magazin

Ce este un stop cardio-respirator si cum il recunosti

Publicat: 14 mai 2019
1

Ce este un stop cardiorespirator si cum il recunosti. Stop cardio-respirator: care sunt sansele de supravietuire si ce urmari are un stop cardio-respirator

Cantaretul Mihai Constantinescu, in varsta de 73 de ani, este internat la spitalul Floraeasca din Bucuresti. Artistul in stare foarte grava dupa ce a suferit trei stopuri cardio-respiratorii. Artistul este in coma, iar medicii sunt rezervati. Potrivit unor surse medicale, Mihai Constantinescu este in moarte cerebrala.

Ce este un stop cardio-respirator si cum il recunosti

In primul rand stopul cardiac nu trebuie confundat cu un un stop cardio-respirator. Stopul cardiac inseamna oprirea inimii, iar stopul cardio-respirator se produce in momentul in care functia respiratorie inceteaza. Stopul cardiac duce la oprirea respiratiei dupa un aproximativ un minut, motiv pentru care, de cele mai multe ori se intra in stop cardio-respirator, adica, moarte clinica. 

Moartea clinica este starea organismului in conditiile opririi complete a circulatiei respiratiei si activitatii functionale a SNC (Sistemul nervos central). 

-durata  mortii clinice 3-5 minute, la hipotermie- 2 ore; 
-debutul este brusc; 
-moartea clinica stare reversibila. 
  
Sistemele afectate- cardiovascular, respirator. 

Daca nu se intervine la timp, stopul cardio-respirator poate aduce moarte subita.

Ce se intampla cu organismul in timpul unui stop cardio-respirator

Pacientul este in stare de inconstienta, nu mai respira si bataile cardiace nu pot fi percepute. De la momentul constatarii acestor semne clinice, masurile de resuscitare trebuie instituite imediat. In stopul cardio-respirator, fiecare secunda este importanta. In primele doua-trei minute, masajul cardiac se impune. Aceasta procedura stimuleaza puternic circulatia sangelui, fapt ce ajuta pacientul sa ramana in viata pana la sosirea ajutorului medical specializat. 

Semne ale unui stop caradiac ce pot duce la stop-cardio respirator

1. Durerea in piept.

Desi cel mai frecvent, durerea in piept nu este singurul simptom. 

2. Durerea la nivelul umarului sau al maxilarului

 Unele persoane au simtit, inaintea unui atac de cord, durere in zona gatului sau au avut impresia ca aceasta a iradiat catre maxilar, barbie sau urechi, in timp ce alti pacienti au resimtit durerea numai in umar, antebrate sau coate. Alarmante sunt durerile care apar si dispar brusc, nu cele care persista. Disconfortul poate insemna, secunde, minute si chiar ore.

3. Disconfortul digestiv 

Exista si pacienti care s-au plans de disconfort la nivelul stomacului. Daca atacul de cord este preintampinat de manifestari ce mimeaza o afectiune digestiva (de exemplu, greata sau varsaturi), confuzia bolnavului si, din pacate, in unele cazuri chiar si a medicului, este mare.

4.  Senzatia de picioare umflate 

Specialistii au determinat o legatura si intre muschiul inimii si picioarele umflate. Mai exact, se pare ca atunci cand miocardul nu mai functioneaza corect, circulatia sangvina este afectata, fapt ce duce la retentia de lichide si aparitia edemelor. Prima oara se umfla talpile, apoi gleznele si gambele, acestea fiind principalele zone cu circulatie sangvina deficitara.

5.  Senzatia de sufocare in lipsa efortului fizic 

Alte simptome care pot da de banuit sunt: senzatia lipsei de aer, sufocarea, palpitatiile insotite sau nu de transpiratii, senzatia de ameteala, de pierderea cunostintei, culminand cu stop cardio-respirator. 

6. Stare permanenta de oboseala 

70% dintre persoanele care au suferit un atac de cord s-au confruntat cu o stare accentuata de slabiciune, cu saptamani sau chiar luni inainte de nefericitul incident. Oboseala nejustificata poate fi provocata si de hipertensiune arteriala sau diverse afectiuni cardiace.

7. Si tulburarile de somn

(dificultatea de a adormi, insomnia sau somnul agitat, neodihnitor) pot reprezenta simptomele unui preinfarct. De obicei, aceste stari se manifesta cu cateva saptamani inainte, asa ca masurile de precautie trebuie luate imediat. 

Stop cardio-respirator: sanse de supravietuire

Sansele de supravituire in urma unui stop cardio-respirator sunt reduse, in special in cazurile persoanelor carora li se face rau pe strada, acasa sau la birou – si anume – de  4%. Insa aceste sanse pot creste daca se intervine rapid, daca se poate chiar pana la sosirea ambulantei, deoarece, inceperea precoce a manevrelor de resuscitare si apelarea serviciului de urgenta 112 pot fi facute chiar si de catre privitori, martori ai evenimentelor, personal nemedical, inaintea intervenirii personalului medical specializat. Astfel ca, pe langa chemarea ambulantei, se poate interveni printr-un masaj cardiac al inimii care sa-i mentina ritmul. De asemenea, alaturi de aceasta manevra se mai efectueaza si suflarea de aer in plamanii victimei. 

Stopul cardio-respirator scade cu 10% sansele de supravietuire la fiecare 1 minut de la instalarea acestuia. 

Adauga un comentariu