Stiri medicale

Ce face sa functioneze ceasul biologic?

Publicat: 04 mart. 2018
7

Ce face sa functioneze ceasul biologic? Ceasul biologic sau ritmul circadian a aparut ca adaptare la schimbarile de lumina si de temperatura din timpul zilei cauzate de rotirea planetei. Totusi, nu intelegem pe deplin cum ceasul pe care il are orice organism viu functioneaza. Acum, un grup de cercetatori de la Universitatea California au putut face un pas important in aceasta directie, observand ca modul in care proteinele cioanobacteriei (spirulina) se misca in fiecare ora este central pentru ritmul circadian al microorganismului.

Ce face sa functioneze ceasul biologic?. Proteinele acestea ale spirulinei sunt unice pentru ca pot fi reconstituite intr-un tub, in laborator, in absenta celulelor vii. Astfel, cercetatorii condusi de Andy LiWang au creat un ceas biologic care a functionat timp de cateva saptamani, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Ce face sa functioneze ceasul biologic?. Dinamica si structura proteinelor a fost monitorizata cu ajutorul spectroscopiei RMN. „Am examinat cum proteinele flexeaza si isi schimba forma, iar acestea sunt, de asemenea, critice in functiile lor biologice”, a precizat LiWang.

Ce face sa functioneze ceasul biologic? Laboratorul lui LiWang a colaborat si cu cristalografi de raze X precum Carrie Partch, de la Universitatea California – Santa Cruz, intrucat cristalografia cu raze X este un instrument puternic care poate captura structuri statice ale proteinelor si a complexitatii lor la rezolutie atomica sau aproape atomica. „O mare surpriza pe care am avut-o a fost masura in care schimbarile ritmului circadian dicteaza functia lor”, a precizat LiWang.

Dupa cum se stie, organismul uman este guvernat de ritmuri circadiene care se repeta in cicluri de 24 de ore. Functionarea fizica si comportamentala in parametri normali poate fi perturbata insa daca ceasul biologic este dereglat de factori interni sau externi. De aceea, specialistii atrag atentia ca secretul unei zile reusite consta intr-o sincronizare perfecta cu ceasul intern. Mai exact, fiecare persoana trebuie sa devina capabila sa-si asculte ticaitul propriului organism pentru a intra si a se mentine in forma, evitand activitatile suprasolicitante in perioade nepotrivite. In general, ritmurile biologice sint legate de doi factori externi: lumina si caldura. 

Adauga un comentariu