Secretele istoriei

Ce faceau Ceausestii in concediu si cum era Ion Iliescu ‘baiatul lor de mingi’

Publicat: 29 ian. 2019

Marturiile despre perioada de dinainte de 1989 arata ca membrii clanului Ceausescu aveau in intimitate preocupari normale: faceau concursuri de tras cu arcul sau cu arme cu aer comprimat, se intreceau la jocuri precum cele din balciuri, jucau sah si rummy, beau si erau interesati de retetele bucatelor traditionale, care le aminteau de copilarie.

Adevarul aduce in prim plan unul dintre putinele momente in care sotii Ceausescu au permis sa li se faca poze in intimitate – vara anului 1976, atunci cand ei au petrecut un fel de concediu prelungit la munte si la mare.

Amintite fotografii au ajuns in proprietatea Arhivei Nationale a Romaniei, care le-a inclus in vastul proiect educativ „Fototeca online a comunismului romanesc”.

Ele confirma, de fapt, barfele care circulau pe vremea comunismului despre sotii Ceausescu. Spre exemplu, Elena Ceausescu era impatimita de jocul de rummy, iar in cursul vizitelor private (cum spuneam, derulate ca un fel de concedii) era foarte curioasa la detaliile legate de modul cum se gateau diversele preparate traditionale. Desi ea nu gatea niciodata.

La randul sau, Nicolae Ceausescu era foarte pasionat de jocuri, ii placea sa se intreaca in toate felurile, cu altii, fiind in acelasi timp obsedat sa castige. Practica des tirul cu arme cu aer comprimat (de altfel, era si un vanator impatimit), ii placea sa traga cu arcul si juca uneori sah. In concediul din 1976, a cerut sa i puna la dispozitie jocuri care sa-i aduca aminte de balciurile tineretii. Astfel, intreaga familie Ceausescu s-a intrecut la doborarea cutiilor cu mingea de oina, la aruncatul cercurilor si la un fel de darts (se juca cu niste sageti din lemn ce pareau sulite!).

La amintitele petreceri din anul 1976 au participat si cativa activisti de rang inalt din partidul comunist. Printre acestia s-a numarat si Ion Iliescu (care este folosit ca un fel de „baiat de mingi” de catre Elena Ceausescu), fotografiile din „Fototeca online a comunismului romanesc” contrazicand flagrant declaratiile acestuia cum ca ar fi cazut in dizgratia lui Ceausescu inca din 1971.loading...

Adauga un comentariu