Dragoste

Ce faci daca sotul tau este obsedat de munca?

Publicat: 14 feb. 2013

Lucrul peste program este un obicei pentru sotul tau? De-abia daca il mai vezi pe acasa? Cand vine spune ca e obosit si vrea sa fie lasat in pace? Occidentul, pe care il avem drept model, are deja un nume pentru asta: „workoholic„, adica dependent de munca.

El ar putea sa spuna ca lucreaza pentru tine si pentru copii si e adevarat. Dar tu simti ca traiesti cu un strain si parca nu mai conteaza cati bani aduce in casa. Daca iti vrei sotul inapoi, va trebui insa sa dai dovada de mult tact si de multa dragoste.

De ce e „workoholic”

Primul pas ar fi sa iti dai seama de ce, dar si cand a devenit sotul tau workoholic. Era asa cand l-ai cunoscut? Daca nu, ce l-a determinat sa se schimbe? Pot fi mai multe evenimente: cum ar fi un nou loc de munca, inceputul crizei economice, dar si lucuri mai putin bagate in seama, cum ar fi schimbarea atitudinii tale fata de el. Poate nu mai esti atat de iubitoare, poate il cicalesti mai mult sau nu te mai ingrijesti ca inainte. Toate acestea il pot face uneori pe barbat sa isi gaseasca refugiul in munca si sa isi doreasca sa petreaca mai putin timp acasa. Ori poate ca succesul recent al unui coleg sau continua cicaleala a unui parinte nemultumit de el i-au trezit ambitia. Sau crede ca daca nu reuseste sa obtina o promovare va fi considerat ratat ori te pierde pe tine. Motivele pot fi multe. Serviciul poate fi si un paravan pentru o aventura sau cele de mai sus il pot duce si pe o astfel de cale.

(Re)Castiga-l pentru familie

Orice ar fi, cicaleala nu ajuta la nimic. In schimb, ai putea sa arati ca iti pasa de el si ca il sprijini in ceea ce face. Ai putea chiar sa incerci sa afli mai multe despre domeniul lui, daca nu stii deja, pentru a discuta cu el problemele de la serviciu sau poate chiar sa-i dai idei bune de imbunatatire si eficientizare a muncii. In ceea ce priveste casa, daca te simti coplesita spune-i asta, dar nu te certa cu el. Cere-i ajutorul intr-un mod agreabil, astfel incat sa nu te poata refuza. Nu il soma sa faca ceva, ci spune-i de exemplu ca nu stii ce sa mai faci ca sa pastrezi ordinea zi de zi si ca nu ai timp sa te ocupi de toate. Lasa-l pe el sa-ti dea o solutie. De asemenea, gaseste diferite pretexte ca sa-l incurajezi sa petreaca mai mult timp cu copiii. Organizeaza iesiri placute in familie in care sa se relaxeze si sa petreceti timp impreuna.

Sanatatea, inainte de toate

Ai grija si de sanatatea lui. Asa concentrat cum este pe cariera ar putea sa uite si sa ignore anumite semne. Indeamna-l sa mearga la un control daca ti se pare ca ceva este in neregula. Insista sa se odihneasca suficient. Daca el munceste din greu doar pentru a asigura cheltuielile familiei, gaseste moduri de a economisi sau/si de a castiga bani in plus. Poate nu aveti nevoie chiar de toate lucrurile pe care le cumparati. Iar o pasiune de-a ta de timp liber, cum ar fi crosetatul, ar putea sa aduca inca un venit cat de mic, astfel incat el sa mai renunte la munca in plus si sa aiba mai mult timp pentru familie. Ai grija sa nu devii tu, la randul tau, o workoholica. Desi, daca vei face la fel ca el, ar putea sa se trezeasca si sa vada ce este in neregula cu comportamentul lui. Dar sa nu cazi si tu in capcana asta.

Asigura-i un camin primitor

„Dupa ce ii recunosti motivatia, e bine sa il sprijini ca sotie. Asteapta-l seara cand ajunge acasa, alinta-l cu un masaj sau cu o baie relaxanta. Asculta-l si fii interesata de problemele lui. Cele mai multe femei care vin la terapie si spun ca sotul le neglijeaza, ca nu mai au relatii sexuale, ca se cearta, recunosc si ca nu se poarta tocmai agreabil cu el. In timp ce se afla la serviciu, trimite-i SMS-uri cu care sa-l momesti sa vina acasa. Promite-i ceva bun de mancare, o intalnire amoroasa etc… Daca are cine sta cu copiii, il poti invita chiar in oras. Curteaza-l ca sa isi aminteasca de tine cu placere si in niciun caz nu fi bosumflata si irascibila cand se intoarce acasa. Asigura-l ca ii esti aproape, dar fa-l sa inteleaga si ca aceasta este doar o perioada si trebuie sa ia sfarsit la un moment dat.”loading...

Adauga un comentariu