Secretele istoriei

Ce fel de soț a fost Constantin cel Mare

Publicat: 26 mart. 2020
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce fel de soț a fost Constantin cel Mare
Ce fel de soț a fost Constantin cel Mare

Ce fel de soț a fost Constantin cel Mare. Constantin cel Mare s-a căsătorit cu fiica lui Maximilian, Fausta in luna septembrie a anului 307. Acesta a renunțat la relația pe care o avea cu Minervina, care îi dăruise primul lui fiu, Crispus.

Constantin a avut cu Fausta cinci copii. Trei băieti si două fete: Constantin, Constanțiu, Constant, Constantina și Helena.

Reședința lui Constantin era orașul Trier, așa cum fusese și pentru tatăl său, Constanțiu și, înaintea acestuia, pentru împăratul Maximian. Aici, la Trier, Constantin a adus-o și pe mama sa, Helena.

Viața de familie

La începutul anului 312 sora vitregă a lui Constantin, Constanția se căsătorește cu Licinius.

În 8 noiembrie 324, Constantin și-a numit fiul Constanțiu în functia de caesar și se pare că în aceeași zi le-a oferit rangul de augusta soției sale Fausta și mamei sale, Helena.

Ce fel de soț a fost Constantin cel Mare

Constantin l-a ucis pe fiul său mai mare, Crispus in anul 326 după ce acesta a fost acuzat de adulter cu Fausta.

Crispus, ca și Fausta, rămăsese păgân, fapt ce ar fi putut crea o dușmănie între el și tatăl său.

Execuția a fost săvârșită la Pietas Iulia, în Istria. La scurt timp după moartea lui Crispus, Constantin a omorât-o și pe soția sa, Fausta, după o căsnicie de 19 ani, în baie.

Atât Crispus cât și Fausta au primit damnatio memoriae, adică numele lor au fost șterse din inscripțiile și înscrisurile publice. Toate faptele sale au fost în concordanță cu legile și practicile romane în acea epocă.

Constantin cel Mare in viața spirituală

Potrivit religiei creștine lui Constantin cel Mare i-au fost șterse la botez păcatele moștenite de la protopărinții oamenilor, Adam și Eva.

Pentru meritele deosebite pe care le-a avut în legalizarea, sprijinirea și organizarea. Bisericii creștine, Constantin cel Mare este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe.

În Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene). Biserica Romano-Catolică o sărbătorește pe Sfânta Elena la 18 august.

Constantin cel Mare este considerat în Biserica Ortodoxă ca fiind „egal al Apostolilor”, isapostolos , iar Biserica Ortodoxă Română îl numește „Sfânt Împărat, întocmai cu Apostolii”.

Comentarii
  • În jurul unei semințe de adevăr numai minciuni. Constantin în calitatea sa de împărat păgân intervine prin forșă în biserica creată de Pavel, și modifică biserica creștină după propriul plac, Cei care sau opus(300 ) au fost trimiși în surghiun. Nimeni nu se poate declara sfînt ( se ruga la zeul Soare ) înainte de a fi botezat. Faptele bune făcute ca păgân nu pot fi valabile față de Dumnezeu. El se botează pe patul morții când nu a mai avut timp să mai facă ceva pe placul Domnului. Viața și activitatea lui a fost plină de acțiuni de groază. Biserica ortodoxă îi atribuie incorect titlul de SFÂNT și îi acordă incorect două zile de sărbători în calendarul ortodox

Adauga un comentariu