Actualitate

Ce Germaniei nu-i place

Publicat: 28 mart. 2019
1

Doamna Angela Merkel e in flacari. Si ameninta ca va schimba regulile Uniunii Europene. Pentru ca China o calca pe bataturi. Investeste masiv in Europa. Si afacerile Berlinului sunt puse astfel in pericol. Doamna Merkel anunta masuri extreme. Instituie impotriva Chinei reguli pe care ea insasi le incalca. In raport cu Federatia Rusa.

Cancelarul Angela Merkel a anuntat ca este decisa, in calitate de mare jucator european, sa instituie o noua regula comunitara. Care sa devina lege. Si sa fie batuta in cuie. Si anume ca statelor membre sa li se poata interzice sa faca afaceri cu un stat tert, in masura in care se apreciaza ca respectivele afaceri ar prejudicia Uniunea Europeana. Sa o luam pe indelete si sa vedem de ce incearca Germania sa procedeze astfel si in ce masura intentiile doamnei Merkel sunt corecte in raport cu celelalte state.

Din cand in cand, China anunta investitii masive in Europa. De sute de miliarde de euro. Fie investitii in infrastructura, fie in sistemul bancar, fie pentru sustinerea statelor est-europene, pe care fondurile de coeziune nu reusesc sa le aduca la nivelul nucleului dur. In mod evident, China, care dispune de rezerve uriase, in special in dolari, gandeste in mod pragmatic. Aceste fonduri trebuie investite undeva. Iar Uniunea Europeana reprezinta o piata relativ stabila. Prin urmare, nimeni nu trebuie sa se amageasca in sensul ca Beijingul gandeste in termeni altruisti. Dimpotriva. Aceasta este o strategie cat se poate de pragmatica. Dar din care pot castiga toate partile. Investitiile Chinei in Europa s-ar putea insa sa fie mai ieftine decat investitiile germane. Si mai atractive. Si, in orice caz, lipsite de conditionari politice. Din acest motiv, cea mai puternica economie europeana, Germania, care s-a extins hegemonic, inclusiv politic, pe intreg continentul, se simte amenintata de cea mai puternica economie a lumii. Pentru cine inca nu este informat, China este in prezent statul cu cel mai mare Produs Intern Brut din lume. Iar consecinta este ca Berlinul trece la amenintari.

Am putea astfel, in legislatura urmatoare a Parlamentului European, sa vedem introdusa o directiva – nu neaparat cu mana Germaniei, dar avand Germania in spate ca dirijor – prin care amenintarea cancelarului Angela Merkel  sa fie pusa in opera. Si de cate ori un stat european, oricare, cu exceptia, fireste, a Germaniei, doreste sa incheie un contract important cu firme sau cu banci non-europene, respectiva directiva sa puna in miscare un mecansim de interdictie. Pe motiv ca acea afacere nu este in interesul UE. Germania vrea cu alte cuvinte sa separe Europa de restul lumii, daca se poate si de Marea Britanie, cu un zid nemtesc.

Pornind de la premizele expuse mai sus, sunt de luat in discutie doua elemente. 1). Germania incearca sa le faca altora ceea ce ei nu-i place. 2). Berlinul isi oficializeaza statutul de hegemeon asupra intregii Europe. Le analizam pe rand.

Germania este intr-un conflict dur cu Statele Unite din mai multe motive, doua dintre acestea fiind in legatura cu tema acestei analize. Statele Unite incearca sa instituie anumite bariere vamale pentru produsele importate din Germania, constatand ca au o balanta deficitara cu acest stat, in sensul ca mai mult importa, decat exporta. Iar Germania, fireste, este deranjata de faptul ca Donald Trump incearca sa puna frana expansiunii in Statelor Unite a capitalului german. Al doilea motiv de conflict vizeaza, culmea, chiar China. China se pregateste sa exporte in Germania o tehnologie de varf IT, pe care Germania o prefera produselor americane, dar pe care Statele Unite, care de altfe ameninta Berlinul cu sanctiuni, o apreciaza drept periculoasa pentru securitatea europeana. Pur si simplu pentru ca ar permite, spun specialisii de la Washington, interceptarea celor mai sensibile comunicatii. Germania merge insa inainte si nici nu se sinchiseste de avertismentele Casei Albe. Acum, aceeasi Germanie si practic in acelasi interval de timp, incearca sa stopeze alte investitii ale Chinei in alte state ale Uniunii Europene.

Dovada ca Berlinul nu mai poate lucra disimulat, ci actioneaza fatis, in sensul afirmarii hegemoniei sale, este data de o alta imprejurare. De o provocare asemanatoare. Dar in sens invers. Printr-un mega-contract secret, se stie ca de ani de zile Germania importa cantitati uriase de gaz rusesc la un pret preferential. De altfel, fostul cancelar al Germaniei a lucrat la scurt timp dupa dezinvestirea lui fix la Gazprom. Rusia isi scoate parleala legata de pretul preferential suprataxand alte state europene, in special cele din est. In felul acesta, in mod indirect, aceste state din est, care nu au propriile resurse, platesc an de an un tribut costisitor Germaniei. Mai mult, Germania, printr-o intelegere cu Federatia Rusa, pecetluieste dependenta Uniunii Europene de Kremlin, construind si urmand sa puna in functiune o magistrala de gaze, care sa faca direct legatura cu rezervele Gazprom. In timp ce Statele Unite si alte state din Europa de Est se arata din ce in ce mai deranjate de proiectul germano-rus.

Si acum sa punem punct, dar nu inainte de a ne intreba cum va functiona, daca va fi instituita, faimoasa directiva anuntata de Angela Merkel. Va functiona intr-un singur sens? Adica numai atunci cand ar putea fi lezate interesele germane? E o intrebare pur retorica.

Comentarii
  • Categoric, Germania nu se linisteste. A luat-o-n „freza” de doua ori. Sa nu fim TAMPITi, efectiv, si sa credem ca, Germania, vrea binele cuiva, cu atat mai putin al nostru. Nu uitati ca ne acuza mereu de TRADARE in cele doua razboaie, dar uita sa spuna ca nu ne-au ajutat cu nimic, uita sa spuna cat au furat de la noi, uita sa returneze cele 22 miliarde „imprumutate” in al doilea razboi. Asta daca banii nu au fost „sifonati” de baietii destepti.

Adauga un comentariu