Magazin

Ce gresesti cand fierbi si prajesti oua sau cand faci omleta?

Publicat: 11 iul. 2014

Desi pare foarte simplu sa gatesti oua, majoritatea persoanelor fie aleg o tigaie nepotrivita, fie pun ouale in apa fierbinte imediat ce le scot de la frigider. Iata care sunt cele mai frecvente greseli:

Oua fierte
Cei mai multi dintre noi pun ouale in apa fierbinte imediat dupa ce le scot din frigider. Chiar daca aceasta tehnica nu este deloc gresita ne putem trezi cu un ou fiert bine, dar ciobit, deoarece bucati din albus se lipesc de coaja.

Citeste si Doua afrodisiace naturale care chiar functioneaza

Cel mai indicat e sa pui ouale intr-o oala cu apa rece, apoi sa pui oala pe aragaz la foc mare. Dupa ce apa fierbe bine, opreste aragazul si acopera oala cu un capac. Daca vrei oua moi, lasa-le sa stea 4 minute, pentru oua mai tari dar cu interiorul mai moale, lasa-le 6 minute, iar pentru oua tari, 10 minute.

Cand sunt gata, nu te apuca sa le decojesti ci pune-le la racit in apa rece.

Omleta
Nu gati ouale la foc mare, deoarece va dura mai mult pana vei termina micul dejun, insa este de preferat sa faci ouale jumari pe foc mic pentru a evita uscarea lor; Nu le tine pe foc prea mult timp; Nu uita sa le amesteci, deoarece riscul de a se forma bucati mari de ou este unul mult mai mic; Nu adauga lichid, deoarece smantana, laptele sau apa nu vor face ca reteta sa fie mai gustoasa; Foloseste tigaia cu dimensiunea potrivita (este important sa nu folosesti o tigaie uriasa atunci cand prepari doar doua oua, la fel cum este de preferat sa eviti tigaia mica daca gatesti o portie mare de omleta); Ouale trebuie batute mult timp; Ouale nu se bat decat inainte de a fi turnate in tigaie; Ouale se condimenteaza doar la final! Bucatarul Gordon Ramsay sustine ca este de preferat sa adaugi sarea chiar inainte de a le lua de pe foc: „Daca o folosesti de la inceput, sarea poate sa dea un aspect apos si ouale isi pierd din stralucire”

Citeste si Iata de ce e bine sa bei BERE – 4 beneficii dovedite

Oua prajite
Pentru inceput, sparge cu grija ouale ca sa nu scapi si bucati de coaja si sa nu spargi galbenusul. Ca sa eviti asta, nu “scapa” ouale in tigaie de la o distanta prea mare.

Nu le gati la o temperatura prea mare. Daca ouale incep sa faca o crusta maronie, inseamna ca focul e prea tare. Vei obtine oua arse la baza si crude deasupra.

Ca sa-ti iasa perfect, ochiurile trebuie facute intr-o tigaie non-aderenta. Foloseste putin unt sau ulei de masline.

Nu le gati prea tare. Ouale ochi trebuie gatite doar pe o parte, iar galbenusul tebuie sa ramana lichid.

Citeste si Tu stii ce se intampla in organismul tau daca bei cafea dupa-amiaza?

Sursa: doctorulzilei.ro



loading...

Adauga un comentariu