National

Ce i-a cerut Iohannis lui Hollande la Paris

Publicat: 10 feb. 2015
1
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a intalnit, marti, la Palatul Elysee cu Francois Hollande, presedintele Frantei. La conferinta comuna de presa Klaus Iohannis a declar ca vizita oficiala are rolul de a intari parteneriatul strategic dintre Romania si Franta. Va prezentam integral discursul presedintelui Klaus Iohannis:

Citeste si: Incident de protocol la Paris. Klaus Iohannis s-a ENERVAT si i-a SOCAT pe delegati – FOTO

„Domnule presedinte, doamnelor si domnilor, ma bucur ca ma aflu astazi aici, la Paris. Invitatia pe care mi-ati adresat-o dumneavoastra, domnule Presedinte Hollande, constituie un simbol puternic al importantei pe care o are relatia bilaterala dintre Romania si Franta, in viziunea atat a partii romane, cat si a partii franceze. M-am bucurat ca la aceasta prima discutie a fost posibil sa participe si domnul ministru de Externe, si domnul ministru al Economiei. Am fost satisfacut de substanta discutiilor purtate. Relatia bilaterala dintre Romania si Franta, concretizata intr-un parteneriat strategic, se dezvolta atat in jurul unei foarte importante dimensiuni politice, cat si al unei cooperari sectoriale foarte bogate. Am reafirmat importanta prioritara pentru Romania a relatiei cu Franta si dorinta de dezvoltare a acesteia, inclusiv, domnule Presedinte, in cadrul european. V-am adresat, domnule Presedinte, invitatia de a efectua o vizita in Romania, pentru a consolida ritmul de dezvoltare al relatiei bilaterale si sper ca acest lucru sa fie posibil cat de curand. 
Principalele repere ale relatiei bilaterale privesc cooperarea economica, bazata pe dorinta de a aprofunda si diversifica in ansamblu colaborarea sectoriala in numeroase domenii. Un aspect deosebit de important pentru autoritatile de la Bucuresti, pe care l-am discutat cu domnul Presedinte Hollande, este cel al imaginii pe care o au in Franta Romania si comunitatea romaneasca din Hexagon. Suntem increzatori ca fapte izolate, atunci cand sunt tratate cu luciditate si moderatie, nu pot avea un efect negativ de durata asupra unei lungi relatii de respect reciproc si colaborare politica si culturala. Am solicitat domnului Presedinte Hollande, pentru eforturile noastre, sprijin in domeniul de combatere a oricarui discurs ce reduce o relatie solida la clisee. 
Am solicitat sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Am exprimat increderea ca o astfel de decizie pozitiva privind aderarea Romaniei la Schengen va putea fi adoptata cat mai curand posibil. Am discutat, de asemenea, despre prioritatile la nivel european ale luptei antiteroriste, in acest sens fiind o sporire a eforturilor comune in combaterea fenomenului, deci, si a cooperarii, si a coordonarii. Am trecut in revista impreuna cu domnul presedinte Hollande si cu ceilalti interlocutori francezi evolutiile preocupante din vecinatatea estica a UE, dar si modalitatile de sporire a apropierii unora din state de regiunea UE. Republica Moldova ramane, desigur, o prioritate majora pentru Romania, obiectivul principal fiind incurajarea parcursului european, printr-un sprijin cat mai consistent la nivel european pentru implementarea Acordului de asociere.
Am avut, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la situatia din Ucraina, in cadrul careia am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in cadrul frontierelor sale recunoscute international. Am discutat despre evolutiile economice de la nivelul Uniunii Europene si masurile de consolidare a cresterii economice si de ocupare a fortei de munca. Am exprimat sprijinul Romaniei pentru o serie de prioritati ale agendei strategice ale Uniunii, cu accent pe stimularea investitiilor, cresterea economica, dar si reducerea somajului, domenii care ne-au permis ilustrarea, de asemenea, a unor puncte de vedere comune ale Romaniei si Frantei. Vom avea prilejul sa reluam aceste aspecte, atat in discutiile pe care urmeaza sa le am in cursul acestei dupa-amiezi cu inalti demnitari francezi – ma intalnesc cu Presedintele Senatului, cu Presedintele Adunarii Nationale – cat si in viitoarele discutii la cel mai inalt nivel dintre Romania si Franta, atat in cadru bilateral, cat si cu ocazia participarii la reuniunile din cadrul Uniunii Europene. Acesta este si un mod de a sublinia, o data in plus, faptul ca voi continua sa consider relatia cu Franta drept o prioritate, din care va decurge in mod firesc, cred, necesitatea asigurarii unui dialog permanent si foarte bun.” In cursul serii de marti presedintele Iohannis va merge la sediul Ambasadei Romaniei de la Paris, unde seful statului se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Franta.
Adauga un comentariu