Secretele istoriei

Ce i-a oferit un presedinte african, canibal, lui Ceausescu pentru romanca de care se indragostise

Publicat: 25 ian. 2019

Jean – Bedel Bokassa, presedintele al Republicii Centrafricane, a vizitat Romania in 1973 si, in spiritul pacii, cooperarii si dezvoltarii cu toate popoarele lumii, s-a imprietenit cu Nicolae Ceausescu.

Cu ocazia vizitei, Bokassa a remarcat-o pe romanca Gabriela Dramba, de care s-a indragostit lulea.

Presedintele al Republicii Centrafricane fi propus lui Ceausescu sa-i livreze romanca la pachet, a el in tara, promitand in schimb, ca intr-un troc veritabil, 10% din productia de diamante a tarii.

Cum era o oferta de nerefuzat, Securitatea a obligat-o pe Gabriela Dramba sa plece pe continentul african, unde chiar s-a casatorit cu Bokassa. Din fericire, mariajul a durat trei ani, intre 1975 si 1977.

In timpul vietii, Jean – Bedel Bokassa a fost casatorit cu nu mai putin de 18 femeii, el avand 39 de copii.

Jean – Bedel Bokassa, care trait intre 1921 si 1996, a fost presedintele Republicii Centrafricane timp de 10 ani. A fost un personaj extrem de controversat, fiind acuzat pana si de canibalism – Bokassa provenind dintr-un trib ai carui membri aveau obiceiul de a-si manca dusmanii, dupa ce ii omorau.

Copilaria celui ce avea sa devina presedinte al Republicii Centrafricane a fost una foarte grea. Tatal sau, un om foarte dur, era seful unui trib extrem de puternic, care facea legea prin padurile tarii. Acesta isi batea cu salbaticie copii, micul Bokassa incasand sistematic corectii fizice din partea parintelui sau.

In urma unei tentative de revolta impotriva francezilor ce defrisau padurile din Republica Centrafricana, tatal lui Bokassa este asasinat, iar mama lui se sinucide. La varsta de doar cinci ani, viitorul presedinte al tarii avea sa ramana orfan.

Dupa o copilarie petrecuta prin tot felul de orfelinate, Bokassa se hotaraste sa se inscrie in Armata Franceza. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, el avea sa lupte de partea francezilor, darzenia cu care a luptat de campul de lupta facandu-l extrem de apreciat. El continua sa ramana in armata si dupa sfarsitul razboiului, fiind trimis in tot felul de misiuni in intreaga lume.

Jean – Bedel Bokassa a parasit Armata Franceza in anul 1962, devenind comandantul Armatei Republicii Centrafricane, un stat proaspat infiintat. Presedintele tarii era varul sau, David Dacko, avea incredere deplina in Bokassa, oferindu-i spre a coordona armata republicii.

La sfarsitul lunii decembrie 1965, Bokassa organizeaza un puci, in urma caruia il alunga de la conducerea tarii pe varul sau Dacko. El devine noul presedinte al Republcii Centrafricane, dupa ce a reusit sa-i stranga in jurul sau pe toti oamenii importanti de pe teritoriul statului african.

Avandu-l ca model pe Napoleon Bonaparte, Bokassa se proclama imparat al Imperiului Centrafrican. Ceremonia de incoronarea a acestuia a fost una extrem de pompoasa. Se spune ca el ar fi cheltuit peste 20 de milioane de dolari, desi oamenii de rand abia castigau 100 de dolari.

Bokassa a instituit teroarea in Republica Centrafricana. Cei ce nu aveau un loc de munca platit erau omorati, iar cersetorii erau ucisi fara mila si aruncati la crocodili. Pe langa deciziile sale extrem de dure, presedintele tarii a semanat teroare printre conationalii sai deoarece se spunea ca isi manca dusmanii. Bucatarul sau a declarat dupa ce a fugit din Republica Centrafricana, ca presedintele tarii il obliga sa-i gateasca la cina friptura din carne de om.loading...

Adauga un comentariu