Stiri

Ce i-a spus Elena Ceausescu lui Nicolae inainte de executie. Ultimul dialog al sotilor Ceausescu

Publicat: 24 iul. 2019
14

Scriitorul Viorel Domenico a aflat care a fost ultimul dialog dintre Elena si Nicolae Ceausescu inainte de executie. In cartea „Ceausescu la Targoviste”, a lui Domenico, Andrei Kemenici povesteste cum a reactionat sotia fostului dictator cand a aflat sentinta si erau cu cateva minute inainte de impuscare.

Ce au facut sotii Ceausescu inainte sa fie impuscati
Kemenici a fost comandantul UM 01417 si a vazut scena impuscarii sotilor Ceausescu. Acesta dezvaluie in respectiva carte ca unul din cele mai grele momente a fost acela in care au coborat parasutistii si s-au chinuit sa ii lege cu sfori pe cei doi fosti soti. Elena Ceausescu se impotrivea, ba chiar ar fi cerut indurerare, pe cand Nicolae nu a avut nicio reactie si a acceptat aceasta ultima umilinta.

Comandantul a spus ca l-a vazut pe Nicolae Ceausescu plangand si indurand totul. In acel moment, Kemenici s-a retras pentru ca ii era rusine de aceasta scena. Nu putea sa vada cum moare presedintele tarii, asa ca a lipsit de la momentul in care s-a apasat pe tragaci. Elena l-ar fi intrebat pe fostul dictator daca in Romania se impusca oameni, inainte ca ei sa fie cei impuscati.

Elena Ceausescu: „Nicule, in Romania se impusca oameni?”
„Nicule, in Romania se impusca oameni?” Eu eram langa general si intrebarea fusese pusa atat de provocator incat ma asteptam sa raspunda acesta, dar a intervenit Nicolae Ceausescu, care, sagetandu-l cu privirea pe Stanculescu, a raspuns: „Inca o tradare nationala!”, a dezvaluit Kemenici in cartea scrisa de Domenico, scrie adevarul.ro.

„Elena cerea indurare, se impotrivea chiar. Nicolae Ceausescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv aceasta umilinta. Insa plangea. Ii siroiau lacrimile pe obraz. Si suspina. In acel moment, cand l-am vazut suferind sincer si profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii si privirile lui. Mi-era rusine, o imensa rusine. Daca el a plans pana la zid, in momentul cand a cazut, strigand „Traiasca Republica Socialista Romania, libera si independenta”, a mai dezvaluit Kemenici.

Adauga un comentariu