Secretele istoriei

Ce impact a avut Rascoala Taraneasca din 1907 in literatura si arta

Publicat: 04 mart. 2015
3

Evenimentele au continuat sa rasune in constiinta romana, fiind subiectul unuia dintre cele mai bune romane interbelice, Rascoala, de Liviu Rebreanu, publicat in 1932.

In ceea ce priveste artele plastice romanesti, imaginea taranului incepe sa apara in arta romaneasca in secolele XIX si XX si aceasta sub influenta romantismului francez.

Daca Nicolae Grigorescu (care a murit chiar in 1907) a reprezentat idilic viata rurala, Stefan Luchian este primul artist plastic roman care zugraveste dramele cu care se confruntau taranii din perioada Belle Époque. Astfel, tabloul La impartitul porumbului, expus in 1906, devine un simbol al modificarii modului in care este vazut taranul in pictura romana.

Vezi si Rascoala de la Flamanzi sau rascoala taraneasca

Surprinzand momente semnificative si dramatice ale rascoalei, operele pictorului Octav Bancila au fost cenzurate in acea epoca, fiind acuzate in presa de tendinta spre socialism morbid. Cea mai celebra astfel de lucrare este cea intitulata chiar 1907 reprezinta un taran fugind disperat, printre raniti, de ploaia de gloante cu care fusese inabusita rascoala. Alte asemenea lucrari ale lui Bancila au fost: Inainte de 1907, Executia, Recunoasterea, Painea noastra cea de toate zilele, Povestea rascoalelor, La sfat, Cap de taran batran, Sub escorta, Inmormantarea, Dupa rascoale.

Alti pictori care si-au indreptat atentia catre aceasta tema sociala au fost: Stefan Dimitrescu, Camil Ressu, Ion Theodorescu Sion, Francisc Sirato, Abgar Baltazar.

Rascoala din 1907 fost de asemenea sursa de inspiratie si a unei statui monumentale care inca mai poate fi vazuta la Bucuresti.

Adauga un comentariu