Actualitate

Ce impact are virusul Covid-19 asupra inimii. Dr. Alice Munteanu: „Acționează în mod direct, duce la infarct”

Publicat: 19 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce impact are virusul Covid-19 asupra inimii. Dr. Alice Munteanu Acționează în mod direct duce la infarct
Dr. Alice Munteanu, cardiolog

Cum afectează infecția cu noul coronavirus inima? Medicul cardiolog Alice Munteanu precizează cât de mult influențează cordul acest diagnostic. Totodată, medicul ne menționeazăși dacă se poate dezvolta o boală cardiovasculară după ce am fost diagnosticați cu virusul Covid-19. Cardiologul Munteanu face un apel și îndeamnă românii să meargă la medic pentru problemele cardiace: „Nu uitați! Este foarte important să mergeți la medic pentru orice problemă cardiacă, în ciuda faptului că suntem în pandemie”.

Coronavirusul afectează inima

Medicul cardiolog Alice Munteanu  susține că virusul Covid-19 acționează atât în mod direct, cât și în mod indirect asupra cordului. În ceea ce privește modul direct, mușchii inimii pot fi afectați, producându-se astfel miocardită care poate determina insuficiență cardiacă. Cadrele medicale din acest considerent evaluează cardiologic persoanele infectate cu noul coronavirus.

”Asupra inimii el (virusul, n. red.) acționează în mod direct, și în mod indirect.

În mod direct pentru că poate afecta mușchiul inimii, după cum s-a mai discutat poate produce miocardită, o inflamație la nivelul mușchiului inimii, care, în timp, poate determina insuficiență cardiacă. Este și motivul pentru care toți pacienții cu infecție SARS-CoV-2 sunt evaluați cardiologic”, a transmis dr. Alice Munteanu.

Infarct miocardic

Medicul Munteanu aduce în discuție și infarctul miocardic, adică sindroamele coronariene în termeni medicali. Pacienții diagnosticați cu forme medii si grave ale noului SARS – CoV – 2 susține că în tratamentul împotriva infecției se regăsește și un anti-coagulant. Persoanele care în trecut au suferit de boli cardio-vasculare, cu comorbidități, sunt persoane extrem de vulnerabile la acest virus, susțin de asemenea și medicii legiști după efectuarea autopsiilor.

„Apoi vorbim despre sindroame coronariene în termenii noștri, adică infarct de miocard. Pentru că toți cunoaștem că unul din mecanismele prin care funcționează este cel hematologic. Deci el produce infarct miocardic sau tromboembolism pulmonar sau tromboze venoase.

De aceea, toți pacienții care au infecție SARS CoV-2 forme medii, nu mai spun severe, obligatoriu sunt anti-coagulați. Deci primesc tratament anti-coagulant.

De asemenea, persoanele vulnerabile la infecția cu SARS CoV-2 sunt persoane care anterior sunt afectate de alte boli cardio-vasculare, au comorbidități. Vorbim de pacienți care au hipertensiune arterială, pacienți care au diabet zaharat sau cardiopatie ischemică, pacienți care au avut un infarct sau sunt revascularizați, adică au beneficiat de un stent sau au fost operați pe cord”, a declarat Alice Munteanu.

Virusul afectează mai multe organe

Profesorul Jeremy Nicholson, de la Universitatea Murdoch si Universitatea din Cambridge, susține că virusul Covid-19 afectează mai multe organe, de la boli respiratorii, la boli cardiace și hepatice.

„Poate că cea mai importantă observație este că boala implică mai multe organe, iar majoritatea pacienților prezintă semne că de diabet și leziuni hepatice, indiferent de gravitatea simptomelor pulmonare. Multe dintre caracteristicile metabolice pe care le culegem nu fac parte din testarea chimică clinică de rutină și aceasta are implicații imediate în managementul pacientului, deoarece aceste morbidități ar putea apărea sub radarul paradigmelor actuale de testare, acestea pot fi destul de subtile. Aceste patologii emergente trebuie gestionate în același timp cu problemele respiratorii acute pentru a optimiza recuperarea pacientului. Ceea ce nu știm este cât de persistente sunt aceste simptome sau dacă schimbă riscurile de boală pe termen lung pentru pacienții recuperați”, a mai precizat profesorul Nicholson potrivit sursei citate.

Adauga un comentariu