Frumusete

Ce importanta are lungimea genelor pentru sanatate?

Publicat: 10 ian. 2015
7
Genele prea lungi, desi sunt o trasatura dorita, pot avea efecte negative asupra sanatatii ochilor: daca sunt mai lungi decat o treime din lungimea ochiului, nu-si mai indeplinesc eficient functia de a pastra ochiul umed si curat, iar acest fapt poate duce la aparitia unor boli oculare.
Ei au descoperit ca functia filtratoare a genelor – prin care acestea reduc cantitatea de particule din aer care ajunge la ochi – devine mai putin eficienta atunci cand genele sunt mai lungi decat o treime din lungimea ochiului (de la un colt al ochiului la celalalt).

Cum se aplica genele false 
Cercetatorii au studiat genele mai multor specii de mamifere – de la arici la girafe – si au realizat, de asemenea, simulari   in tunelul de vant, folosind fire sintetice, pentru a testa efectul genelor. Cand genele aveau lungimea potrivita (aproximativ o treime din lungimea ochiului), ele erau capabile sa reduca evaporarea la nivelul ochilor si acumularea de praf cu 50%. Aceasta capacitate se datoreaza atenuarii curentilor de aer care trec peste globul ocular, potrivit descopera.ro. 
Insa lungimea genelor s-a dovedit a avea consecinte negative din acest punct de vedere: genele prea lungi nu mai „prindeau” bine aerul; dimpotriva, printr-un efect de „palnie”, il conduceau spre ochi, intensificand astfel evaporarea si acumularea prafului si ducand la uscarea ochilor si la depunerea de particule pe globul ocular. Dincolo de aspectul estetic al chestiunii, rezultatul cercetarilor are importanta si intr-un domeniu cu totul diferit : explorarea spatiala. 

Ce a patit aceasta femeie din cauza unui produs cosmetic 

Cercetatorii spun ca studiile lor ar putea duce la dezvoltarea unor dispozitive de curatare pentru senzorii optici si chiar pentru roverele care exploreaza alte planete. Ar fi utile, de pilda, pentru protejarea de praf si curatarea panourilor solare ale roverelor martiene, pentru a impiedica acoperirea lor cu praf (cum se intampla in cursul furtunilor de praf de pe Marte), ceea ce ar face ca roverele sa nu mai fie alimentate eficient cu energie. 
Pana atunci, rezultatele cercetarilor efectuate la Georgia Institute of Technology au aplicabilitate in viata de zi cu zi: ar trebui sa evitam sa ne lungim exagerat genele, prin metodele propuse de expertii in cosmetica, deoarece cresterea dimensiunilor genelor peste o treime din lungimea ochiului face ca ele sa nu-si mai poata indeplini eficient rolul lor fiziologic natural, de protectie a ochilor.
Adauga un comentariu