Actualitate

Ce înălțime avea tovarășul Nicolae Ceaușescu. Detalii neștiute despre viața dictatorului

Publicat: 30 oct. 2020
Ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu
Pentru multă vreme, înălțimea dar și data nașterii lui Nicolae Ceaușescu au fost o necunoscută pentru foarte multă lume

Nu multă lume știe ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu, dictatorul care a condus destinele României timp de 24 de ani. Totodată, sunt și alte detalii mai puțin cunoscute din viața marelui conducător al Republicii Socialiste România.

Aveți idee cât de mare era, de fapt, „marele conducător” al României Socialiste? Poate că l-ar fi privit de sus pe Lenin, dar Hitler a fost mai înalt decât el. Așadar, ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu? Aflați în continuare detalii neștiute despre copilăria și familia dictatorului.

Când s-a născut Nicolae Ceaușescu

Ziua în care s-a născut Nicolae Ceaușescu a devenit un mister, după Revoluția din 1989. În perioada dictaturii sale, ziua „marelui conducător” era sărbătorită pe data 26 ianuarie. Însă, în perioada postdecembristă, o intrare din Registrul Stării Civile, ce se afla la muzeul din Scornicești înainte de 1989, arată că adevărata dată ar fi, de fapt, 23 ianuarie 1918.

Nicolae Ceaușescu a fost al treilea din cei zece copii ai familiei. Părinții lui, Lixandra și Andruță, erau oameni simpli, țărani, care abia se descurcau cu banii. Tatăl viitorului dictator, Andruță, avea trei hectare de pământ și câteva oi. Ca să mai câștige câțiva bani în plus pentru familie, se mai ocupa și de croitorie. Doar că, potrivit mărturiilor preotului din Scornicești, Andruță era un om necinstit, un alcoolic ce fura și sărea la bătaie cu fiecare ocazie: „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura…”

Ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu

Cine ar fi crezut că Nicolae Ceaușescu și Napoleon Bonaparte ar fi avut ceva în comun și, mai mult, și-ar fi putut vorbi de la egal la egal? Ei bine, cei doi bărbați, despărțiți de câteva sute de ani și mii de kilometri, au avut aceeași înălțime: 1 metru și 68 de centimetri! De fapt, la același nivel cu ei „s-a ridicat” și Iosif Stalin. Așa cum arătam mai sus, Nicolae Ceaușescu a fost mai înalt decât Lenin, care avea doar un metru și 65 de centimetri. Cu toate acestea, Hitler a avut o înălțime de 1 metru și 75 de centimetri.

Meseria de care i-a fost rușine lui Nicolae Ceaușescu

Cele 12 suflete ale familiei Ceaușescu trăiau înghesuite într-o casă cu două camere, iar mâncarea lor de bază era mămăliga. Nicolae Ceaușescu a terminat doar patru clase, în școala din satul în care se născuse. Copilul Nicolae Ceaușescu nu avea prieteni, era nervos și avea un comportament imprevizibil. La doar 11 ani, a plecat din Scornicești pentru a se angaja ca ucenic de cizmar în București. Cea care l-a ajutat să își găsească locul de muncă a fost Niculina, sora sa mai mică.

În toamna anului 1930 l-am adus şi pe Nicolae la Bucureşti, la acelaşi patron (…) Când m-a văzut cucoana cu el în casă, m-a întrebat: «ăsta-i, fă, fratele tău?»; eu i-am răspuns: «ăsta-i» (…) Nicolae a fost un ucenic bun: era foarte muncitor, ascultător. La un an după venirea lui Nicolae în Bucureşti, a venit şi Marin şi aproape doi ani de zile am lucrat la acest atelier toţi trei. (…) După vreo doi ani de zile, Nicolae a plecat ca ucenic la un frate al patronului nostru, care se numea nea Gogu Săndulescu şi avea un atelier de cismărie pe str. Vaporul lui Assan”, a povestit sora lui Nicolae Ceaușescu.

Așadar, la ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu, putem spune despre acesta că era o persoană scundă spre mediu…

Comentarii
  • Stefan cel Mare, Al.I.Cuza, Mihai Eminescu, Kogalniceanu…niciunul nu depasea 1,68. Asadar, incetati cu tampeniile astea. Mihai Viteazul a fost inalt dar l-a costat scump aroganta conferita de inaltime. A facut cateva greseli prostesti la Calugareni, Miraslau iar ultima din Campia Turzii l-a costat si viata. Inalt era si Creanga, undeva peste 1,83, dar bunul simt taranesc l-a tinut deoparte de arogante prostesti.

Adauga un comentariu