Sfatul medicului

Ce indica o durere cumplita localizata la jumatate de cap? De ce apare si cum o tratezi

Publicat: 31 ian. 2014
7

O durere cumplita localizata la jumatate de cap. CE ESTE: O migrena. CAUZE: Nu se cunosc cu exactitate, dar s-a observat ca aceasta apare adesea in anumite conditii si ca uneori are caracter familial. Ea este precedata de constrictia arterelor craniene, responsabila pentru simptomele ce prevestesc criza (frecvent tulburari de vedere, fotofobie, greata sau iritabilitate) si de o senzatie de depresie. Apoi, pe masura ce vasele de singe se dilata, apare durerea. Fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual, anumite alimente (ciocolata, vinul rosu, citricele, brinza cu mucegai, salamurile, unele condimente), lumina intensa sau zgomotul puternic pot precipita crizele. PREVALENTA: Migrenele sint relativ frecvente in special in rindul femeilor. Ele apar de obicei inaintea sau in timpul menstruatiei, cind nivelul estrogenului din corp fluctueaza.

SEMNE SI SIMPTOME: Un atac tipic este caracterizat prin aparitia unei dureri moderate sau extrem de severe, limitata la jumatate de craniu sau extinsa la ambele parti. De cele mai multe ori, ea este insotita de greturi, voma, sensibilitate exagerata la lumina si zgomote si este inrautatita de activitatea psihica. Netratata, poate sa tina pina la 3 zile. La unele persoane, migrena este insotita de o aura care anunta criza (vezi puncte luminoase sau, dimpotriva, intunecate, ai dificultati in articularea cuvintelor, iti amortesc miinile sau picioarele). Uneori exista si alte semne premonitorii care se manifesta cu citeva ore sau chiar o zi inainte: senzatia ca esti plina de energie, euforie, sete, pofta de dulciuri, somnolenta, iritabilitate sau depresie.

CUM O PREVII: Evita mincarurile care par sa-ti provoace probleme. Daca un anumit parfum se numara printre factorii precipitanti, renunta la el. Dormi 8 ore pe noapte si fa sport. Durerile apar mai ales la ciclu? Roaga-ti doctorul sa-ti dea niste pilule cu continut cit mai mic de estrogen. De asemenea, ai putea alege unele care se iau continuu, fara pauza – caz in care nu vei mai avea singerarile lunare. 400 mg de magneziu luate zilnic ajuta si ele. Efectul lor se face simtit insa dupa o luna sau doua de tratament. Pentru durerile cronice, solutia este sa iei medicamente cu rol preventiv, dar acestea iti vor fi prescrise doar de medic.

SCAPA DE EA: Analgezicele dau rezultate in cazul durerilor blinde sau moderate, dar trebuie luate la aparitia primelor semne (de exemplu, cind te apuca greturile sau lumina ti se pare dintr-odata prea puternica). Odata instalata migrena, de obicei pastilele nu mai au nici un efect. Neurologul iti poate prescrie un medicament pe baza de triptan, care este eficient in slabirea simptomelor. Acesta ajuta si in prevenirea migrenei asociate cu menstruatia, atunci cind este luat de doua ori pe zi, timp de cinci zile, incepind cu 48 de ore inaintea momentului cind apar de obicei primele neplaceri.

 
Adauga un comentariu