Info Turism

Ce ingrijit este mormantul Veronicai Micle de la Varatec. Locul de veci al muzei lui Eminescu este plin de flori, iar turistii aprind mereu lumanari si candele

Publicat: 21 nov. 2018

Locul de veci al Veronicai Micle se afla amplasat in curtea unei biserici, desi poeta s-a sinucis.

Destinul Veronicai Micle (1850-1889) a fost legat si in viata, si in moarte, de Mihai Eminescu. Iubita si muza celui mai mare poet roman s-a nascut si a murit in acelasi an cu Eminescu, Veronica alegand sa-si ia viata la mai putin de doua luni de la disparitia iubitului ei. Iata ce ii scria Micle profesorului A.C. Cuza, pe 10 aprilie 1889, cand acesta se interesa de soarta poetului.

"Sunt lucruri mai presus de puterile cuiva, va marturisesc sincer, nu pot sa-l vad lipsit de minte, eu care am cunoscut pe Eminescu in cea mai splendida epoca a vietii sale intelectuale. Si asa sunt fara nici o lege si fara nici un Dumnezeu, sa-mi ramaie cel putin acela al poeziei, care pentru (mine) s-a fost intrupat in fiinta lui Eminescu". Retrasa dupa 15 iunie 1889, data mortii lui Eminescu, la manastirea Varatec, Micle s-a sinucis in noaptea de 3 spre 4 august, in casa maicii Fevronia Sarbu, dupa ce a baut o sticluta cu arsenic.

Intr-o poezie neterminata, datata 1 august, Veronica scria: "O! Moarte vin de treci/ Pe inima-mi pustie si curma a mele ganduri/ S-aud cum uraganul mugind in grele canturi,/ Se plimba in pustie manat de aspre vanturi,/ Mi-e dor de-un lung repaos… Sa dorm,/ Sa dorm pe veci". 

In ciuda faptului ca-si luase viata, preotii au fost de acord atunci sa o inmormanteze chiar langa bisericuta Sfantul Ioan din incinta manastirii Varatec. Locul de veci al Veronicai Micle este punct de reper in cadrul manastirii, fiind des vizitat de turisti, care sunt impresionati de povestea tragica a poetei. Mereu plin de flori si cu lumanari sau candele aprinse, mormantul este ingrijit cu drag de maicutele de la Varatec. 

Adauga un comentariu