Stiri si curiozitati

Ce înseamnă când mortul este moale. Ce superstiții sunt legate de acest fenomen

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă când mortul este moale. Ce superstiții sunt legate de acest fenomen
Iata ce se spune potrivit traditiilor si superstitiilor din Romania despre ce inseamna cand mortul este moale

Ce înseamnă când mortul este moale potrivit superstițiilor românești, pe care unii dintre noi încă le practică, urmează să aflăm în randurile de mai jos. Bătrânii sau persoanele superstițioase caută diferite conotații pentru aceste lucruri ca și în cazul în care visezi că mortul iți dă ceva sau că morții învie.

Din punct de vedere medical acest fenomen, in care mortul este încă moale, apare înainte ca rigor mortis să fie instalat.

Ce înseamnă când mortul este moale în tradiția populară

O superstiție sau un obicei păgân practicat la înmormântări, care are legătură cu mortul moale, este cel în care cortegiul funerar se oprește la fiecare intersecție de drumuri unde preotul face o rugăciune. Acest obicei a fost acceptat de Biserica, iar oprirea cortegiului nu este pomenită în Molitfelnic.

În cazul în care mortul este moale se arunca cu grâu pe tot parcursul drumului pentru a se evita ca acesta să tragă după el și alți membrii ai familiei. După plecarea convoiului, membrii familiei celui decedat aruncă bani, pe care, de obicei, îi adună copiii.  În unele zone ale țării, în cazul în care mortul e moale, se spune că a fost blestemat. Pentru asta trebuiesc rostite rugăciuni pentru sufletul persoanei decedate în care se cere ca păcatele acestuia să îi fie iertate și să aibă liniște în lumea de apoi.

De asemenea mai există cazuri în care unele persoane consideră că partea care este moale nu va putrezi. Daca este vorba de o mână sau de un picior, se spune în tradiția populară că persoana care a decedat și-a lovit unul din părinți cu acea parte.

În realitate, totul are legătură cu rigiditatea cadaverică sau rigor mortis. Acest fenomen reprezintă o înțepenire progresivă a mușchilor. Procesul apare la câteva ore de la deces și se datorează modificărilor chimice de la nivelul țesuturilor musculare.

Rigor mortis are trei etape distincte:

* de instalare – începe la 10-15 minute după deces și se încheie în circa 6 ore;

* de stare – durează 30-42 de ore;

* de rezoluție – se manifestă după 36–48 de ore.

Este foarte probabil ca oamenii care susțin că în ziua înmormântării mortul este moale să se înșele amarnic și totul să fie doar o amintire din primele clipe în care l-au văzut pe acesta, până să se fi instalat rigor mortis.

Ce înseamnă când mortul lăcrimează

O altă situație la fel de bizară ca și in cazul mortului moale este aceea în care persoana decedată lăcrimează. În popor se spune că persoana moartă regretă enorm despărțirea de aceasta lume și că a plecat dintre cei dragi mult prea devreme. Lucrurile stau însă cu totul altfel în realitate. După ce o persoană s-a stins din viață, în cele mai multe cazuri trebuie să urmeze un proces de îmbălsămare.

Tot procesul are patru etape:

Etapa de igienizare;

Etapa de conservare;

Etapa de prezentare;

Etapa de prezervare;

În urma acestor etape au loc anumite reacții chimice pe care unii le aseamănă cu lăcrimarea mortului. În funcție de temperatura la care este ținut sau condițiile în care are loc înmormântare, este foarte posibil ca unele persoane să coreleze lacrimile cu anumite reacții chimice cauzate de substanțele fluide din interiorul corpului.

Sperăm ca cele presentare mai sus au fost de folos pentru a afla ce înseamnă când mortul este moale sau ce înseamnă când mortul lăcrimează.

Adauga un comentariu