Diverse

Ce inseamna daca aveti globule rosii in urina?

Publicat: 04 mart. 2019
25

Globulele rosii (hematii) pot fi prezente in urina, indiferent daca vedeti roz in toaleta sau nu, iar termenul medical pentru acest fenomen este hematurie. Exista doua tipuri de hematurie: macroscopica – sangele este vizibil in urina si microscopica – hematiile pot fi vazute doar sub microscop. In mod normal, globulele rosii nu au ce cauta in urina. Prezenta lor este, de obicei, un semn al unei probleme de sanatate, cum ar fi o infectie sau iritare a tesuturilor din tractul urinar.

Cum sunt detectate globulele rosii in urina? Pentru asta este necesara o proba de urina care va fi testata; in mod ideal, aceasta mostra de urina va fi o captura curata. Furnizarea unui esantion curat implica curatarea zonei genitale, lasarea primului jet de urina in toaleta si colectarea probei intr-un recipient special, steril.  Acest lucru asigura faptul ca esantionul de urina nu contine contaminanti. Esantionul va fi apoi trimis la un laborator pentru testare.

Cauzele hematuriei. Unele dintre cauzele unor concentratii mari de globule rosii in urina pot fi acute. Aceasta inseamna ca sunt conditii temporare care dureaza doar pentru o perioada scurta de timp. Printre cauzele acute regasim: 1. Infectii: o infectie in tractul urinar, vezica urinara, rinichi sau prostata poate provoca inflamatii si iritatii care duc la aparitia hematiilor in urina. 2. Activitatea sexuala. Activitatea sexuala recenta poate provoca iritarea tesuturilor din jurul tractului urinar. 3. Exercitii viguroase. Activitatea fizica intensa recenta poate, de asemenea, inflama tesuturile tractului urinar. 

Unele afectiuni cronice (pe termen lung) care pot provoca hematurile includ: 1. Hemofilie. Hemofilia este o tulburare de sangerare care face mai dificila coagularea sangelui. Acest lucru duce la sangerare usoara. 2. Boala de rinichi cu chisturi multiple. Aceasta afectiune implica chisturi care cresc pe rinichi. 3. Hepatita virala. Infectiile virale pot inflama ficatul si pot determina sange in urina. 4. Cancer de vezica sau rinichi. Ambele pot provoca uneori eritrocite in urina. 5. Medicamente: unele medicamente pot provoca, de asemenea, prezenta hematiilor in urina. Exemplele includ: diluanti de sange, acid acetilsalicilic, antibiotice. Inainte de a da un esantion de urina, asigurati-va ca ii spuneti medicului dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le luati, inclusiv cele care nu au fost contorizate.

Care sunt urmatorii pasi dupa depistarea hematuriei. Daca esantionul de urina testeaza pozitiv hematiile, medicul dumneavoastra va incepe probabil sa analizeze si celelalte rezultate ale testului. De exemplu, in cazul in care urina continea, de asemenea, anumite bacterii sau globule albe, este posibil sa aveti o infectie. Medicul dumneavoastra poate, de asemenea, sa comande un test de sange, cum ar fi un panou metabolic de baza, pentru a-si face o idee mai clara despre cat de bine functioneaza rinichii dumneavoastra. In functie de celelalte simptome si de antecedentele medicale, este posibil sa aveti nevoie de mai multe teste invazive. De exemplu, o cistoscopie implica introducerea unei mici camere in tractul urinar pentru a obtine o imagine mai buna a vezicii. Medicul dvs. poate efectua, de asemenea, o biopsie tisulara a vezicii urinare sau a rinichilor pentru a verifica orice semn de cancer. Aceasta implica prelevarea de mostre de tesuturi mici din aceste organe si examinarea lor sub microscop.

Adauga un comentariu