Mama si copilul

Ce inseamna, de fapt, contact sexual regulat

Publicat: 03 oct. 2019

Depistata din timp, infertilitatea poate fi tratata, de cele mai multe ori, astfel incat cuplurile care-si doresc copii sa-i poata avea. Cum isi pot da seama cuplurile infertile ca au o problema de sanatate explica prof.dr.Tayfun Bağıs, seful Departamentului de reproducere asistata din Spitalul Altunizade Acibadem, Turcia. Potrivit acestuia, una dintre probleme ar fi aceea ca multe cupluri nu stiu sa evalueze corect situatia. 

„De exemplu, un cuplu vrea sa aiba un copil. in prima luna, sansa este de aproape 20%. Deci, inseamna ca nu toate cuplurile raman insarcinate atunci cand vor. Dar cand urmarim aceste cupluri, de exemplu, luam 100 de cupluri si le urmam 6 luni, vedem ca aproape jumatate dintre ele raman insarcinate. Nu inseamna ca in fiecare luna 20% dintre cupluri raman insarcinate. in prima luna, sansa este de 20%, in luna a 6-a, este de 50%. Cand urmam aceste cupluri 1 an, dupa acel an, sansa de a avea un copil este de 85%. Daca nu puteti prinde 85%, daca nu sunteti in acest procentaj, inseamna ca aveti o problema sa ramaneti gravida. Deci ne intrebam de ce sunteti in celalalt procent. Diagnosticul de infertilitate este absenta sarcinii in ciuda faptului ca exista relatii sexuale regulate timp de 12 luni. Poate ca ar trebui sa clarificam si ceea ce este actul sexual regulat. Atunci cand un cuplu are relatii sexuale de doua ori pe saptamana, este un contact sexual regulat”, explica profesorul. 

in ceea ce priveste cauzele infertilitatii, 40% dintre acestea sunt legate de femei, 40% de barbati si 20% legate de cuplu – aceste 20 de procente sunt, de asemenea, inexplicabile, o afectiune diagnosticata ca infertilitate inexplicabila. 

„in ceea ce le priveste pe femei, cea mai comuna situatie care nu permite o sarcina este atunci cand trompele uterine sunt blocate. De fapt, acesta este motivul pentru care FIV a fost dezvoltat in primul rand. Alte femei au o problema de ovulatie, nu pot ovula si acesta este motivul infertilitatii lor. Unele femei au endometrioza. si la unele femei, factorul de varsta joaca cel mai important rol in infertilitate. Cand ne uitam la partea barbatilor, avem urmatoarele cauze: numarul scazut de spermatozoizi sau motilitatea sau alte probleme ale spermei“. Profesorul recomanda doar trei teste de baza pentru a descoperi cauza exacta a problemei cuplului. 

„in primul rand, ar trebui sa stiti daca o femeie are ovulatie sau nu. Pentru aceasta, puteti face un test de progesteron. in al doilea test, trebuie sa analizati daca trompele sunt deschise sau nu, aceasta se numeste histerosalpingografie. Daca sunt deschise si ovulatia este evidenta, trebuie sa verificati si spermatozoizii. Recomand ca aceste teste sa fie facute impreuna”. Medicina reproductiva ofera doua solutii pentru un cuplu care nu poate concepe in mod natural un copil: inseminarea sau fertilizarea in vitro. 

„Aceasta este o problema controversata in medicina: care este mai buna? Deoarece multi medici duc pacientele direct la FIV. O alta parte, ca si mine, le sfatuieste ca aproape trei inseminari sunt egale cu un FIV. Multe studii sustin aceasta afirmatie. Dar pentru a avea o inseminare, ar trebui sa aveti infertilitate inexplicabila sau doar infertilitate usoara a factorului masculin, nu probleme grave de infertilitate masculina”. La peste 40 de ani de la primul FIV, s-a estimat ca 8 milioane de copii s-au nascut in toata lumea folosind FIV si alte tehnici de reproducere asistata. sursa: adevarul.roloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit