Boli si tratamente

Ce inseamna hemoglobina mare: care sunt cauzele

Publicat: 16 apr. 2021
O valoare ridicata a hemoglobinei apare cel mai frecvent atunci când corpul dumneavoastră necesită o capacitate crescută de transportare a oxigenului
O valoare ridicata a hemoglobinei apare cel mai frecvent atunci când corpul dumneavoastră necesită o capacitate crescută de transportare a oxigenului.

O valoare ridicata a hemoglobinei apare cel mai frecvent atunci când corpul dumneavoastră necesită o capacitate crescută de transportare a oxigenului, de obicei din cauza fumatului sau locuitului la o altitudine mare și producția de celule roșii din sânge crește în mod natural pentru a compensa aportul mai mic de oxigen.

Ce inseamna hemoglobina mare: care sunt cauzele

O valoare ridicata a hemoglobinei apare mai rar deoarece:

Producția de celule roșii din sange crește pentru a compensa nivelurile cronice de oxigen din sânge din cauza funcției inimii sau a plămânilor slabi.
Măduva osoasă produce prea multe celule roșii din sânge.
Ați luat medicamente sau hormoni, cel mai frecvent eritropoietină (EPO), care stimulează producția de celule roșii din sânge. Este puțin probabil să aveți un număr ridicat de hemoglobină de la EPO care vi se administreaza pentru boli cronice de rinichi. Dar dopajul EPO – administrarea de injecții pentru a spori performanța atletică – poate provoca o valoare ridicata a hemoglobinei.

Dacă aveți un număr ridicat de hemoglobină fără alte anomalii, este puțin probabil să indice o afecțiune gravă legată de aceasta. Condițiile care pot provoca o valoare ridicata a hemoglobinei includ:

Bolile cardiace congenitale la adulți
BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) exacerbare – agravarea simptomelor
Deshidratare
Emfizem
Insuficienta cardiaca
Cancer la rinichi
Cancer de ficat
Policitemia vera

Când să consultați un medic

O valoare ridicata a hemoglobinei se identifica de obicei în urma testelor pe care medicul dumneavoastră vi le-a recomandat pentru a diagnostica o altă afecțiune. Este probabil ca medicul dumneavoastră să recomande alte teste pentru a determina cauza valorii ridicate a hemoglobinei.

Tags:
Adauga un comentariu