Boli si tratamente

Ce înseamnă hemoglobina mare: valori normale

Publicat: 07 mai 2021
sange in vene
Prea multe celule roșii din sânge? Ce înseamnă hemoglobina mare?

Globulele roșii (hemoglobina) sunt celule fără un nucleu care circulă în sânge. Acestea sunt utilizate pentru transportul oxigenului către celule și eliberarea dioxidului de carbon. Celulele roșii din sânge indispensabile permit mentinerea vietii.

Fiecare celulă roșie din sânge conține hemoglobină, o proteină bogată în fier. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul din plămâni către diferitele organe ale corpului și elimină dioxidul de carbon din organe în plămâni. Hemoglobina aduce culoarea roșie a sângelui. Hemoglobina conține 65% din rezervele de fier ale corpului. Calculul globulelor roșii face posibilă detectarea anumitor patologii, cum ar fi anemia.

Standardele variază în funcție de mai mulți factori (copii, femei, bărbați). Rata se modifică și la femeile însărcinate. Nivelul normal de hemoglobină la bărbați este între 13 și 18 g / dl, iar la femei, între 11,5 și 15,0 g / dl.

Rezultatele acestui test de sânge fac posibilă orientarea diagnosticului, acestea trebuie comparate cu examenul clinic care este efectuat de medicul curant. Acesta vă poate oferi tratamentele necesare dupa toate rezultatele biologice și alte explorări. Numărul total de celule roșii din sânge este de aproximativ 3,5 milioane până la 6 milioane pe mm3 de sânge. Acesta variază în funcție de vârstă, sex și starea de sarcină, la femeie.

• Bebeluși și copii

La bebeluși numărul de celule roșii din sânge este de aproximativ 5,8 milioane / mm3, iar hemoglobina este de aproximativ 13 până la 16 g / dl. La copii, numărul de celule roșii din sânge este cuprins între 3,6 și 4,8 milioane / mm3, în funcție de vârsta copilului și de o hemoglobină de aproximativ între 11 și 12 g / dl.

• Bărbați

Numărul de celule roșii din sânge la bărbați este cuprins între 4,5 și 6 milioane / mm3, cu o hemoglobină cuprinsă între 13 și 18 g / 100 dl.

• Femei

Numărul de celule roșii din sânge la femei este cuprins între 4 și 5,4 milioane / mm3 cu o hemoglobină de ordinul a 14 g / 100 dl. Aceste cifre sunt reduse la o femeie însărcinată.

Nivelul celulelor roșii din sânge este măsurat în timpul unui test de sânge.

Prea multe celule roșii din sânge? Ce înseamnă hemoglobina mare?

Transfuzia poate fi necesară. Dacă valorile sunt mai mari decât norma, policitemia poate fi evocată. Policitemia este o creștere a globulelor roșii din sânge. Distingem între policitemia primară, datorită unei funcționări exacerbate a măduvei osoase care produce celule roșii din sânge, și policitemia secundară. Policitemia este responsabilă pentru creșterea vâscozității sângelui, conferind un risc mai mare de a provoca fenomene de tromboză.

Adauga un comentariu