Sanatate

Ce înseamnă test de sarcină negativ? Explicațiile medicilor ginecologi

Publicat: 11 ian. 2022
doua teste de sarcina, unu pozitiv, unul negativ
Tip de test de sarcină

Un test de sarcină negativ ne duce cu gândul la faptul că femeia nu a rămas însărcinată. Însă ca testele acestea să poată fi valide trebuie să fie făcute în condiții optime.

Majoritatea testelor de sarcină funcționează pe baza principiului de detectare a gonadotropinei. Foarte multe dintre aceste teste se laudă cu o precizie de peste 99% și o super sensibilitate, dar in fapt precizia și sensibilitatea stau în procedeu, căci testele nu sunt prea des verificate și se pot produce erori.

test de sarcina digital
Este nevoie de timp pentru a crește cantitatea de hormoni și a avea un test pozitiv

Hormon gonadotrop și test de sarcină negativ

Hormonul gonadotrop este produs foarte devreme în cazul în care femeia este însărcinată. După implantarea ovulului fecundat, placenta începe să se dezvolte și să producă o creștere a gonadotropinei.

Testele efectuate la laborator au o rată de precizie mai ridicată decât cele efectuate acasă. Testul de acasă se bazează pe detectarea hormonului în urină și cel mai indicat moment pentru a-l face este după o săptămână de când trebuia să apară menstruația. Dacă din diverse cauze nu se poate aștepta atât de mult, o perioadă minimă de așteptat ar fi de 1-2 săptămâni de la contactul sexual. Chiar dacă sarcina s-a format, hormonii pentru a fi detectabili este necesar de așteptat o perioadă, căci concentrația lor crește treptat.

persoana iritata din cauza unui test negativ
Dacă menstruația nu apare ca și în mod normal, se recomandă o vizită la medic

Principalele semne că ești însărcinată

Dispariția ciclurilor este un semn foarte cunoscut ce marchează adesea o sarcină, atenție a nu se confunda cu ciclurile menstruale neregulate. De asemenea, pot apărea niște dureri asemănătoare, crampelor menstruale, ce se pot accentua în timp, iar în cazurile mai blânde poate fi reprezentat chiar și de un mic disconfort.

În rândul femeilor ce au dorit să folosească un test de sarcină au fost și cele ce au decis asta din cauza durerilor de piept ce apar. Estrogenul și progesteronul cresc în timpul sarcinii cu sensul de a susține creșterea copilului. Venele de pe sâni pot părea mai evidente de culoare închisă și nu este exclusă durerea din zona sfârcurilor.

test de sarcina cu cruce
Dacă se folosește urină diluată este posibil ca testul să rezulte fals negativ

Există în permanență un sentiment că ceva este diferit și însoțind simptomele de mai sus pot apărea în funcție de caz dorința de a vomita, epuizarea din punct de vedere fizic și urinările frecvente.

Primul test de sarcină negativ, dar al doilea pozitiv

De precizat este faptul că perioada în care testul de sarcină este făcut trebuie să corespundă cu creșterea hormonilor gonadotropi. Un test fals negativ poate apărea dacă urina ce s-a folosit a fost diluată sau dacă nu a fost folosit corect. Dacă testele se află la o zi distanță, este foarte probabil ca să se fi înregistrat o diferență la nivel hormonal și ar trebui să se facă încă un test pentru confirmare.

cuplu fericit datorita unui test pozitiv
Simptomele unei sarcini reușite se pot resimți și fără test de sarcină

În cazul în care menstruația încă nu a venit, iar testele continuă sa fie negative, se recomandă un control la medicul ginecolog. Sunt mai mulți factori ce pot determina o întârziere a menstruației, anume stadiul incipient al unor maladii, o activitate sportivă intensă, stresul sau poate chiar afecțiuni din punct de vedere hormonal. Oricare ar fi situația, o menstruație ce nu mai apare reprezintă un motiv pentru care ar trebui consultat un medic.

Adauga un comentariu