Sanatate

Ce înseamnă TSH mic: Cauze, simptome și valori normale

Publicat: 25 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă TSH mic Cauze simptome și valori normale
Dacă valoarea TSH-ului este mică, înseamnă că vorbim despre hipertiroidism. În schimb, dacă valoarea acestuia este mare, poate fi vorba despre hipotiroidism.

Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) este produs de glanda pituitară. Aceasta se află în creier și are rolul de a regla cantitatea de hormoni tiroidieni eliberaţi de glanda tiroidă în sânge. Ce se întâmplă când TSH-ul este mic?

Stabilirea valorilor serice ale TSH-ului este principala investigație biologică pentru diagnosticarea afecțiunilor tiroidei. Când concentrațiile celorlalți hormoni tiroidieni prezintă modificări, concentrațiile serice ale TSH-ului suferă tranformări însemnate. În acest fel, TSH-ul constă într-un test biologic specific, care identifică sau exclude diferite afecțiuni ale glandei tiroide.

Dacă valoarea TSH-ului este mică, înseamnă că vorbim despre hipertiroidism. În schimb, dacă valoarea acestuia este mare, poate fi vorba despre hipotiroidism.

desen cu glanda tiroidă
Glanda tiroidă este o glandă endocrină, care are forma de fluture. Este situată la baza gâtului, lungimea fiecărui lob nu depăşeşte 5 cm, iar greutatea sa nu depăşeşte 30 de grame la adult.

Ce înseamnă TSH mic și ce importanță are acest hormon în diagnosticarea afecțiunilor glandei tiroide?

Nivelul TSH-ului din sânge este extrem de important în depistarea hipotiroidismului sau a hipertiroidismului. Valorile normale ale TSH sunt între 0,5 mU/I și 5.0 mU/I. Un nivel mai mare poate semnala apariția hipotiroidismului, iar un nivel mai mic al TSH-ului indică o glandă tiroidă prea activă, adică hipertiroidism.
Acest valori se pot modifica în anumite situații. De exemplu, pe parcursul unei sarcini, valorile normale ale TSH-ului nu depășesc 3,0 mU/I.

Un nivel scăzut al hormonului de stimulare tiroidiană poate indica următoarele afecțiuni: boala Graves, hipertiroidism, administrarea hormonilor tiroidieni în exces și exces de iod în organism.

Pe de altă parte, un nivel prea mare al TSH semnalează prezența tiroiditei Hashimoto, a hipotiroidismului sau a sarcinii.

Pe lângă măsurarea nivelului TSH din sânge, este necesară și verificarea hormonilor tiroidieni T3 ȘI T4. Astfel, medicul endocrinolog vă poate pune un diagnostic corect.

analize TSH pentru glanda tiroidă
Stabilirea valorilor serice ale TSH-ului este principala investigație biologică pentru diagnosticarea afecțiunilor tiroidei.

Cu ce simptome vă puteți confrunta dacă aveți TSH scăzut?

Așa cum am menționat mai sus, un TSH mic poate indica hipertiroidism. Această afecțiune se remarcă prin următoarele simptome: glandă tiroidă mărită, intoleranță la căldură, schimbări ale dispoziției, transpirație excesivă și sete, foame constantă, scădere în greutate, fără vreun motiv aparent, palpitații, tremurul mâinilor, slăbiciune musculară, anomalii menstruale și infertilitate.

Metabolismul accelerat, determinat de producția excesivă de hormoni tiroidieni, poate duce la creșterea temperaturii corporale. De aceea, apare transpirația excesivă și setea. În plus, poate apărea și oboseala excesivă, după ce ați traversat strada sau v-ați întors de la cumpărături, de exemplu.

În hipertiroidism nu sunt excluse schimbările de dispoziție, deoarece organismul este epuizat, iar sistemul nervos este suprasolicitat. De asemenea, poate apărea foamea constantă, dar și scăderea în greutate.

Pentru că organismul este solicitat, își pot face apariția palpitațiile, tremurul mâinilor și slăbiciunea musculară. Dacă aveți un stil de viață activ veți observa cu ușurință slăbiciunea fizică.

Hipertiroidismul se poate manifesta și prin menstruații ușoare sau absente. Problemele menstruale, la rândul lor, afectează ciclul de ovulație și pot crește riscul de infertilitate. Mai mult, o producție prea mare de hormoni tiroidieni poate afecta producția de spermă, ducând la infertilitate temporară.

femeie care ține mâna pe gât
Metabolismul accelerat, determinat de producția excesivă de hormoni tiroidieni, poate duce la creșterea temperaturii corporale.
Adauga un comentariu