Economic Local

Ce mai vand bancile la executari silite

Publicat: 23 iun. 2011
1
Un apartament, o casa de vacanta, un sediu de firma, un ansamblu rezidential, o gradinita. Ce ati cumpara daca toate aceste bunuri ar fi la dispozitia dumneavoastra la preturi cat mai bune? Bancile fac tot posibilul sa vanda, iar oferta a crescut semnificativ in ultima perioada. Asa nu inseamna ca Fiscul sta cu mainile in san: din contra, dubleaza oferta de bunuri executate silit.
Executarile silite aduc oportunitati de nebanuit si oferte de nerefuzat. Sedii de firma gasesti la BCR, dar nu numai. Tot aici se vand si apartamente. 
Nici oferta de masini nu e mai prejos. Gasesti microbuz Mercedes Sprinter, an fabricatie 2008 la 100.245 lei sau Mazda BT 50 la 38.500 lei. In cazul in care doresti sa incepi o afacere cu o benzinarie preturile arata cam asa: 954.000 lei la Bistrita Nasaud, 2.125.758 lei la Brasov, Fagaras.
Daca vrei sa faci investitii imobiliare poti cumpara proiecte cu totul. La Raiffeisen Bank gasesti multe apartamente si terenuri. Preturile sunt comparabile cu cele de pe piata imobiliara, dar totusi mai mici. La ING Bank sunt multe imobile. De la Banca Romaneasca iti poti cumpara restaurante, fabrici si tot felul de terenuri sau apartamente. Mai multe oferte sunt la BRD. Gasesti si la Banca Transilvania afaceri bune. 
Casele, masinile, terenurile, bunurile necesare ca sa poti sa incepi o afacere sunt acum si „la oferta” la executari silite. Trebuie doar sa te interesezi din timp si sa te duci la licitatie. Daca unele bunuri au preturi interesante deja de la prima licitatie, altele se vand mai greu, iar la a doua sau a treia licitatie poti sa-l iei la un super-pret. De regula, tot ce se poate cumpara prin credit, bunuri ale caror rate nu au mai fost platite sau bunuri care sunt executate de Fisc, pentru ca proprietarul nu si-a achitat darile catre stat. Dar asta este un caz separat. Acum, vorbim despre licitatiile organizate de banci.
Orice licitatie de executare silita are un pret de incepere, care este, de regula, pretul la care bunul a fost evaluat. Daca nu se vinde, la noua licitatie, pretul de pornire va cobori la 75% din cel la care a fost evaluat si tot asa. In cazul unei case, potrivit executari.com, executorul judecatoresc impreuna cu partile – solicitand parerea unui expert – vor stabili pretul de vanzare al imobilului la valoarea de circulatie.
In termen de cinci zile de la fixarea pretului, executorul judecatoresc intocmeste si afiseaza procesul – verbal de punere in vanzare a imobilului, termenul neputand fi mai scurt de 30 de zile, dar nici mai lung de 60 de zile de la afisare. Ca sa participi la o licitatie trebuie sa depui o cautiune de 10% din pretul de vanzare minim. Cei interesati sunt obligati sa depuna intr-un cont al bancii respective, pana la termenul licitatiei, 10% din pretul cerut, dovada atasandu-se la oferta de cumparare. Dovada consemnarii va fi atasata ofertei de cumparare.
Toti cei interesati de cumpararea unui astfel de bun trebuie sa faca o oferta de cumparare cu cel putin cinci zile inainte de termenul fixat pentru licitatie. In cazul in care nu castigi licitatia, vei recupera banii in urma unei cereri adresate executorului. In ziua licitatiei, cea mai buna oferta va avea castig de cauza. 
Avantaje
1. Poti cumpara bunuri la preturi foarte bune. De exemplu, la apartamente ai de obicei un discount cuprins intre 5.000 si 20.000 de euro.
2.  Dupa al doilea termen, cele mai multe dintre bunuri au preturi din ce in ce mai atractive.
Dezavantaje
1. Ar putea aparea probleme cu evacuarea sau cu fostul proprietar. Uneori, fostii proprietari refuza sa evacueze apartamentele asa ca s-ar putea sa ai nevoie de interventiile politistilor.
2. Locuintele si nici alte bunuri, de cele mai multe ori, nu pot fi vizionate deci cumpari fara sa poti sa vezi.
3. Legea le permite fostilor proprietari sa faca recurs dupa recurs inainte sa fie scosi din casa, iar asta poate sa dureze cativa ani.
Adauga un comentariu