Eveniment-Social

Ce masuri ia ISU Iasi pentru prevenirea incendiilor de Paste

Publicat: 28 apr. 2016
1
Astazi, 28 aprilie, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasi au participat la o sedinta la Prefectura Iasi unde au prezentat masurile ce vor fi luate de Paste, pentru prevenirea incendiilor. Iata, mai jos, cum vor actiona angajatii ISU.
„Accesul credinciosilor in incinta lacasului de cult sa fie permis in limita capacitatii bisericii. In conditiile unui numar foarte mare de credinciosi, se recomanda desfasurarea slujbelor religioase in exteriorul bisericii. Mentinerea usilor de acces/evacuare in pozitie deschisa, in mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase. In cazul organizarii slujbelor religioase in bisericile din lemn, nu se va permite aglomerarea credinciosilor in interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au caile de evacuare insuficiente si prezinta un risc foarte mare de incendiu. Evitarea desfasurarii slujbelor religioase in interiorul obiectivelor aflate in curs de restaurare sau renovare si interzicerea desfasurarii lor in obiective in care sunt amplasate schele.
Desemnarea, de catre preoti, a unor persoane responsabile, cu atributii de supraveghere atenta a activitatilor din interiorul bisericilor si de interventie operativa, cu mijloace de stingere proprii (stingatoare de incendiu). Enoriasii vor mentine o distanta de siguranta fata de cei din jurul lor, pentru a evita contactul dintre lumanari si hainele sau parul acestora. Depunerea lumanarilor se va face numai in locurile special amenajate in acest sens (ex: tavi metalice umplute cu nisip), in exteriorul lacaselor si la distanta de siguranta fata de elemente combustibile. Efectuarea, prin grija personalului clerical de la biserici si manastiri, a unei verificari dupa terminarea slujbelor religioase, pentru inlaturarea oricarei eventuale surse de initiere a unui incendiu: 
– stingerea lumanarilor la terminarea activitatilor si evacuarea resturilor in locuri sigure, in afara bisericii, deconectarea aparatelor electrice si a instalatiei de iluminat.
– parcarea autoturismelor persoanelor care participa la slujbele religioase, se va face astfel incat sa nu se blocheze caile de acces pentru autospecialele de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta sau sa impiedice accesul la hidrantii exteriori de incendiu.
In cazul producerii unui incendiu, se actioneaza imediat astfel:
– evacuarea in conditii de siguranta a tuturor participantilor din cladire, precum si a bunurilor importante, in ordinea valorii.
– anuntarea imediata a incendiului la Numarul Unic pentru Apeluri de Urgenta 112.
Pentru prevenirea unor evenimente nedorite la gospodariile populatiei pe timpul Sarbatorilor Pascale, pompierii recomanda iesenilor :
– la intoarcerea la domiciliu, sa nu lase lumanari aprinse nesupravegheate sau in apropierea materialelor usor combustibile ori in locuri unde pot ajunge copiii si le-ar putea rasturna.
– stingerea lumanarilor inainte de a merge la culcare, intrucat exista riscul ca acestea sa provoace un incendiu.
– copiii nu trebuie lasati singuri in casa, nesupravegheati ori avand la indemana chibrituri, lumanari, brichete”.
Adauga un comentariu